Tots els partits de Macedònia boicotegen les eleccions del 5 de juny

Tots els partits de Macedònia han decidit no participar en els comicis previstos pel dia 5 dejuny, data en què s’ha de triar un nou parlament, que teòricament ha de posar punt i final a la profunda crisi política que viu el país.

Una dada com aquesta demostra, sense cap mena de pal•liatius, que la solució del conflicte macedoni cada vegada és més lluny.

De fet, aquest 17 de maig va començar la campanya electoral i tan sols el governamental VMRO-DPMNE, liderat pel controvertit Nikola Gruevski, ha fet actes electorals, ja que és l’únic partit que s’hi presenta.

Ja fa dies, que el principal partit opositor, el socialdemòcrata SDSM, va anunciar que no prendria part en aquesta contesa electoral. Pocs dies després, el Partit Democràtic dels Albanesos, també opositor, es va pronunciar en la mateixa línia. La gran incògnita era saber què faria la Unió Democràtica per la Integració, partit albanès aliat de Gruevski. Finalment, també han anunciat que tampoc no hi participaran. La resta de formacions polítiques, amb molt menys pes electoral, tampoc no hi concorreran.

El partit de Gruevski ja ha fet públics el noms dels principals candidats de les seves llistes, Ilija Dimovski, Nikola Todorov i Nikola Popovski, d’un total de 123. No cal dir que Gruevski encapçala la llista de la principal circumscripcíó del país.

Tots els partits opositors consideren que no es donen les condicions adequades perquè aquestes eleccions es disputin amb un mínim de garanties democràtiques. Posen com a exemple d’això el fet que s’hagin detectat nombroses irregularitats en el cens.

Per la seva banda, tant la Unió Europea com els EUA estan pressionant perquè s’arribi a un acord que permeti posposar la celebració d’aquestes eleccions. Aquesta setmana mateix, Johannes Hahn, comissionat de la Unió Europea s’ha desplaçat a Skopje, la capital de Macedònia, per tal de forçar les negociacions que permetin arribar a un acord que garanteixi l’estabilitat política. L’ambaixador dels EUA a Macedònia s’ha pronunciat també en els mateixos termes, i també ho ha fet Charles Gareth, ambaixador britànic. El que més temen és que s’iniciï un període d’inestabilitat en aquesta zona del continent. Per aquest motiu, han demanat que s’ajornin les eleccions i que s’anul•lin uns indults aprovats pel president del país.

L’expresident de la Comissió Electoral Central, Alexànder Novakovski, ha manifestat reiteradament que si hi participa, a les eleccions, alguna altra formació la situació canvia, però que si això no passa es pot obrir un conflicte de legitimitats molt seriós.

Macedònia fa mesos que viu una situació convulsa, però aquestes darreres setmanes la situació s’ha agreujat encara més, quan el president del país, George Ivanov va decretar un indult per a 56 polítics acusat de greus irregularitats.

Mentrestant, la Revolució de Colors, tal com és coneguda popularment per la població la mobilització popular, es manté totalment viva. Les mobilitzacions al carrer no s’han aturat i s’han estès per tot l’estat. La setmana passada van aconseguir organitzar quinze manifestacions simultànies en diverses ciutats, amb una participació popular notable.

Alhora, la Unió Democràtica per la Integració, aliada de Gruevski, va anunciar que duria al Tribunal constitucional el decret de dissolució del Parlament. Aquest dimecres mateix s’ha fet pública la decisió del Tribunal Constitucional, segons la qual s’haurà de reunir el parlament la setmana vinent i revisar aquesta decisió, cosa que vol dir aquestes eleccions poden ser ajornades.

D’altra banda, els principals representats diplomàtics, dels EUA i la Unió Europea, han insisitit que no reconeixeran unes eleccions on només hi hagi una opció política que s’hi presenti.  A més, han reiterat que volen que s’anul·li la decisió d’amnistiar els polítics acusats de corrupció, espionatge i frau electoral.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s