L’oposició de la República Sèrbia de Bòsnia es mobilitza contra el govern

Aquest 14 de maig, Banja Luka, la capital de la República Sèrbia de Bòsnia, va ser l’escenari de dues manifestacions totalment antagòniques.

D’una banda, els opositors del president d’aquesta entitat bosniana, Milorad Dodik, es van aplegar al centre de la ciutat en una manifestació convocada ja feia setmanes, amb el lema Llibertat per a la República Sèrbia. La principal impulsora d’aquesta mobilització va ser la formació opositora Aliança pel Canvi. L’oposició acusa Dodik de corrupció i de clientelisme. Dodik, líder dels Socialdemòcrates Independents (SNSD), és el patró indiscutible de la vida política d’aquest territori en els darrers quinze anys. Se li fan exactament les mateixes critiques i acusacions que es fan a d’altres líders polítics de la zona, que també han patit importants mobilitzacions en contra aquests darrers mesos, com és el cas de Montenegro, Kosova i Macedònia. L’objectiu de l’oposició és provocar un escenari similar, que qüestioni de manera seriosa el poder de Dodik.

Dodik i els seus seguidors van aprofitar per convocar, també, una contramanifestació, també a Banja Luka, a la plaça Krajina. En aquest cas, Dodik va acusar els opositors de voler desestabilitzar la República Sèrbia i d’actuar d’acord amb els interessos de les potències estrangeres, i dels interessos centralistes del govern bosnià. Dodik no va dubtar a radicalitzar el seu missatge i a fer afirmacions en la línia de desafiar l’estat bosnià amb una posible declaració d’independència.

Darko Mladic, fill de Ratko Mladic va donar suport a aquesta manifestació. En canvi, Sonja Karadzic, filla de Radovan Karadzic, va donar suport a la manifestació opositora. Cal tenir en compte que el partit de Karadzic, el Partit Democràtic Serbi, és a l’oposició i manté, actualment unes actituds aparentment menys nacionalistes (amb tots els matisos que calgui introduir en el terme) que les de Dodik. Tot i això, també van apel•lar al patriotisme serbi.

Com és lògic, segons les fonts el nombre d’assistents a les manifestacions varia notablement. Segons fonts governamentals, la manifestació opositora només va aplegar unes deu mil persones, mentre que la progovernamental unes trenta mil. En canvi, segons l’oposició, aquestes xifres s’inverteixen, uns trenta-cinc mil opositors i menys de deu mil progovernamentals.

Al marge de la batalla de xifres, és veritat que van arribar a Banja Luka nombrosos autocars –com a mínim dos-cents cinquanta- procedents de tota la República Sèrbia, però també d’altres punts de Bòsnia.
Fonts opositores hen denunciat que diversos funcionaris han patit coaccions i amenaces per tal que assistissin a la manifestació oficial.

No es van produir incidents violents. El govern va mobilitzar dos mil agents de policia amb el suposat objectiu d’evitar possibles enfrontaments entre els dos grups de manifestants.

Ara caldrà veure si aquestes mobilitzacions tenen continuïtat, quina influència tindran en les eleccions locals d’aquest mes d’octubre i si, en el fons, canviarà alguna cosa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s