Es reobre la mesquita de Ferhad Pasha, a Banja Luka

El 7 de maig passat va ser reoberta la mesquita de Banja Luka, capital de la República Sèrbia de Bòsnia, més de vint anys després de la seva destrucció.

Aquesta reobertura de la Ferhadija, que és com és coneguda tradicionalment, té un alt valor simbòlic. Va ser destruïda en ple conflicte bèl•lic de Bòsnia, l’any 1993, per les forces txètniks, de la mateixa manera que també ho van ser quinze mesquites més de la mateixa localitat. La mesquita de Ferhad Pasha, nom oficial, va ser construïda a finals del segle XVI i, pel seu gran valor, havia estat declarada patrimoni de la Humanitat per la Unesco, l’any 1950.

El seu alt valor simbòlic va provocar que hi fossin presents nombroses persones, cap a vuit mil, no només de Banja Luka, sinó també de tot Bòsnia.

En l’acte hi va tenir un paper molt rellevant el primer ministre turc, Ahmed Davutoglu, que va ser particularment aclamat. Turquia ha finançat la reconstrucció d’aquesta mesquita. La presència turca és creixent a tots els Balcans, però particularment a Bòsnia. Ja van subvencionar, per exemple, la reconstrucció de l’emblemàtic pont de Mostar, o la Biblioteca de Sarajevo. Aquests dies també s’ha fet públic que subvencionarà la construcció d’una nova biblioteca universitària a Sarajevo.

En els parlaments es va voler destacar aquesta reconstrucció com un pas més, inevitable, per a la reconciliació.

En el següent enllaç, de l’agència Reuters, podreu veure imatges d’aquesta inauguració:

 

Historic mosque reopens in Bosnia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s