Macedònia: milers d’albanesos es manifesten reclamant justícia, dignitat i democràcia

Aquest 10 de maig, uns vint mil albanesos es van manifestar pels carrers de la capital macedònia, Skopje. La marxa havia estat convocada per la Nova Aliança Albanesa, un conglomerat de moviments i partits opositors albanesos, i tenia com a lema: Justícia, Dignitat i Democràcia.

Aquesta aliança aglutina moviments contraris a la política dels dos principals partits d’aquesta comunitat, particularment la Unió Democràtica per la Integració, liderada per Ali Ahmeti i aliada en el govern amb el corrupte Nikola Gruevski, i també esquitxada per nombrosos casos de corrupció. L’altre gran partit albanès, el Partit Democràtic Albanès, que també té presència en el parlament macedoni, també és blanc de les critiques d’aquesta nova força. No cal oblidar que la comunitat albanesa representa un percentatge important de la població de Macedònia, una mica superior al 20%, concentrada geogràficament a la zona més occidental de l’estat, però també amb forta presència a la capital.

Es va triar aquesta data per commemorar el primer aniversari dels fets de Kumanovo, on van morir diverses persones en enfrontaments armats en auqesta ciutat del nord de Macedònia, on l’exèrcit va intervenir contra un suposat aixecament armat per part d’una guerrilla albanesa. Arran d’aquells fets van morir deu guerrillers albanesos i vuit policies macedonis.

Aquesta mobilització pretén reclamar, segons els organitzadors de la marxa, més drets per als albanesos i un tracte més just per part dels tribunals. A més, s’emmarca en el complex moment que viu Macedònia, on les manifestacions contra el govern, la dimissió del qual es demana, són constants des de fa dues setmanes i on hi ha una oposició creixent a les condicions en què tindran lloc les properes eleccions, el 5 de juny.

El principal partit d’aquest consell albanès opositor és l’acabat de crear Besa. També en forma part el Partit de la Prosperitat Democràtica, antic partit que durant els anys noranta va tenir una gran implantació, però que en els darrers anys ha perdut moltíssima influència, el Partit per la Reforma del Partit democràtic dels Albanesos i el Partit del Renaixement Nacional Democràtic.

La manifestació va transcórrer sense incidents i es va caracteritzar per la presència massiva de banderes albaneses, i per l’absència de banderes macedònies. També es van sentir proclames a favor de la creació de la Gran Albània. Des de Kosova, van arribar diversos autocars per afegir-s’hi. D’altra banda, però, les autoritats macedònies van impedir, com a mínim, l’arribada de set autocars, els quals van ser obligats a tornar enrere.

Al final de l’acte, Biljal Kasani, un dels principals dirigents de Besa es va adreçar als manifestants. També va ser present en l’acte Albin Kurti, un dels líders més destacats del partit albanès de Kosova, Vetevendosje.
La premsa macedònia ha tendit a minimitzar l’abast de la concetració i ha destacat, sobretot, la presència de manifestants procedents dels estats veïns.

Una de les principals incògnites és saber com com evolucionaran les protestes a Macedònia i quin paper hi jugarà la qüestió ètnica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s