L’ombra del frau plana sobre les eleccions sèrbies

Els resultats de les eleccions al parlament serbi fets públics la setmana passada donaven un just 5% dels vots a la coalició formada pel Partit Democràtic Serbi (DSS) i Dveri. Com que el llindar per poder entrar al parlament és precisament del 5%, era molt important la confirmació d’aquests resultats per saber-ne la composició definitiva.

A principis de setmana es va anunciar que aquesta coalició s’havia quedat tan sols amb el 4,99% dels sufragis, cosa que implica que no seran presents en el parlament. Aquest canvi ha fet disparar totes les sospites sobre un possible frau, que ja havia estat denunciat per líders de diverses formacions. Les queixes i protestes de l’oposició ja s’havien fet sentir feia dies, no només per aquest cas.

Aquest cap de setmana, va tenir lloc una concentració on tots els partits opositors, tret del Partit Radical Serbi (SRS), van acusar el govern d’haver comès diverses tupinades. Van argumentar-ho amb el fet que les eleccions s’hagin hagut de repetir, aquest mateix dimecres, en quinze col•legis electorals, un fet insòlit, que afecten uns 16.500 electors.

Els partits opositors afirmen que tenen proves que van votar ciutadans inexistents i persones que fan anys que són mortes. Alguns líders d’aquests partits van fer una crida a votar la coalició DSS-Dveri, aquest dimecres, per tal de garantir que aquesta força pugui ser present, finalment, en el parlament.

Acusen concretament Dejan Djudjevic, president de la Comissió electoral Central (RIK) de ser totalment parcial. Són coneguts els seus vincles amb el governant Partit Progressista (SNS), i això sempre ha fet desconfiar els partits opositors. Ara en demanen la seva dimissió.

Ahir a la nit es van fer saber els resultats definitius un cop repetides les eleccions en aquests quinze col·legis. Amb els vots escrutats, finalment la coalició DSS i Dveri aconsegueix el 5% dels sufragis necessaris que li permetran ser al parlament. Fonts d’aquesta formació han informat que encara els han sobrat un miler de vots, ja que han aconseguit gairebé el 25% dels vots en aquests quinze col·legis. Això demostra que bona part de la població ha donat suport a aquests partits en un moment que la netedat de les comicis era més que qüestionada.

En el nou parlament serbi, doncs, finalment hi seran representades dotze forces polítiques, i si no hi ha cap canvi un cop la Comissió Electoral Central anunciï els resultats definitius, la composició serà la següent:

Progressistes (SNS), 131 diputats
Socialistes(SPS-JS), 29
Radicals (SRS), 22
Partit Democràtic (DS), 16
Ja n’hi ha prou (DJB), 16
Socialdemòcràtes, liberals i socialdemòcrates de la Voivodina (SDS-LDP-LSV), 13
Partit Democràtic Serbi i Dveri (DSS), 13
Aliança dels Hongaresos de la Voivodina (SVM), 4
Unió Democràtica Bosniana (BDZ), minoria musulmana del Sandjak, 2
Partit d’Acció Democràtica (SDA), minoria musulmana del Sandjak, 2
Verds, 1
Moviment d’Acció Democràtica (PZDD), minoria albanesa, 1

Deixa un comentari