Nova victòria aclaparadora del Partit Progressista en les eleccions sèrbies del 24 d’abril

Totes les enquestes que s’havien publicat aquests darrers mesos pronosticaven una contundent victòria de la coalició organitzada entorn del governant Partit Progressista Serbi (SNS), encapçalat pel cap de govern Alexànder Vucic, en les eleccions sèrbies de diumenge passat, 24 d’abril. No s’han equivocat: la victòria progressista ha estat clara i incontestable.

Avui mateix, dijous, la Comissió Electoral Central (RIK) farà públics els resultats definitius amb el 100% escrutat. Tot i això, ja s’ha anunciat que en 164 col·legis s’hauran de repetir, ja que s’han detectat algunes irregularitats.

Amb les dades públique fetes fins ara, però, ja podem treure’n algunes conclusions. Ara bé, com que hi ha dues forces que es mouen just en el llindar del 5%, indispensable, per entrar al parlament, fins que no se sàpiguen del cert els resultats no es podran donar per bons. Un dels líders de Dveri, Bosko Obradovic, ja ha fet saber que si finalment queden fora del parlament emprendran accions contra el que ells consideren frau. Utilitzen com a argument el fet que Dejan Djurdjevic estigui vinulat al Partit Progressista pot tenir.

Només cal veure que el seu percentatge de vots s’ha acostat al 50%, exactament, el 48,25, una xifra extraordinària que li ha permès l’obtenció de 131 escons, sis per sobre de la majoria absoluta de la cambra. No només això, la segona llista més votada, el Partit Socialista Serbi (SPS), ha quedat 37 punts percentuals per sota, amb l’10,98% sels sufragis. No cal oblidar, però, que els socialistes en aquesta darrera legislatura han format un govern de coalició amb els progressistes, en el qual han ocupat algunes carteres importants, com la d‘afers estrangers, en mans del seu líder, Ivica Dacic. Aquest percentatge de vots li ha permès aconseguir 29 actes de diputat.

Malgrat la contundència de la victòria, però, no es pot obviar un detall prou important: els progressistes, que malgrat el nom són conservadors, han perdut 27 escons, cosa que ha provocat cert nervisosime en les files del partit. El mateix ha passat amb els socialistes, que també han perdut 15 actes de diputat en relació amb les anterior eleccions, de fa tot just dos anys.

Pel que fa a la formació d’un nou govern, aquestes dades no han de representar un problema seriós, ja que els progressistes tenen prou suports per tirar un nou govern endavant, però surten clarament debilitats d’aquesta contesa electoral, cosa que pot ser problemàtica, ja que algunes de les propostes de cara a aquesta legislatura poden provocar rebuig entre la població. Per tant, l’aposta progressista d’avançar les eleccions per tal d’enfortir el seu poder haurà fracassat.

Tot sembla indicar que és possible que no es repeteixi la coalició entre progressistes i socialistes. De fet, aquesta semana mateix, Vucic ha afirmat que probablement l’únic soci de govern que buscaran seran els representants del partit de la minoria hongaresa.

Tal com vaticinaven les darreres enquestes, el tercer partit en el nou parlament serà l’ultradretà Partit Radical Serbi (SRS), que tornarà a ser-hi present després de quedar-ne fora la darrera legislatura. En algunes declaracions públiques havien anunciat que el seu objectiu era arribar al 20% dels vots, però finalment no ha estat així, i s’han quedat amb un més migrat 8,09%, que li reporten 22 diputats. El fet que finalment Vojislav Seselj, recentment absolt del judici a què havia estat sotmès per crims de guerra, havia fet que les expectatives fossin més importants.

Més lluny han quedat la resta de formacions, totes just per sobre del 5% dels vots, que és el llindar que marca la llei electoral sèrbia per tal d’entrar al parlament.

La coalició formada entorn del Partit Democràtic (DS), més a l’esquerra que l’SNS i liderat per Bojan Pantic, ha quedat molt lluny dels seus millors resultats, quan va ser capaç de formar govern abans de l’arribada al poder dels progressistes. Han obtingut només el 6,04%, i 16 escons (és a dir que en perden cinc).

Pràcticament el mateix nombre de vots (6,03%), i el mateix nombre de diputats han correspost al Moviment Ja n’hi ha prou, una nova formació que entra per primera vegada a la cambra, liderada per Sasa Radulovic, exministre d’economia, que ha sabut captar un vot de protesta de caràcter moderat. Les seves crítiques contra la corrupció governamental l’han permès atreure bona part del descontentament de certes classes mitjanes.

L’Aliança per una Sèrbia Millor, que agrupa Partit Socialdemòcrata Serbi (SDS) -liderat per l’exlíder del Partit Demòcrata, Boris Tadic-, el Partit Liberal Democràtic, de Cedomir Jovanovic, i la Lliga Socialdemòcrata de la Voivodina ha obtingut el 5,03% dels sufragis, just per entrar al parlament, amb 13 diputats, cinc menys que en la darrera contesa.

Finalment, la coalició entorn del Partit Democràtic Serbi (DSS) i el moviment Dveri torna a entrar al parlament, amb també el 5,03% dels vots i 13 escons.

El fet que aquestes dues darreres formacions hagin superat per tan poc el 5%, ha fet que des del govern es demani temps fins que es confirmin definitvament aquests resultats, ja que si finalment alguna d’aquestes dues forces, o les dues, no hi entressin la composició del parlament podria canviar de manera significativa.

No han faltat veus, com la de Radulovic, que han alertat de casos de frau electoral, fet que ha provocat la indignació del govern.

Per acabar, quatre llistes de les minories han aconseguit entrar al parlament: l’Aliança dels Hongaresos de la Voivodina, amb 4 escons, la Unió Democràtica Bosniana, de Muamer Zukorlic, amb dos diputats, el Partit d’Acció Democràtica (SDA), també amb dues actes i finalment el Moviment per l’Acció Democràtica d’Ardita Sinani, amb un únic diputat. També hi serà present, per primera vegada, un diputat d’Els Verds.

La participació electoral ha estat una mica més elevada que en les darreres eleccions, amb un escàs 57%. En els anteriors comicis havien estat tan sols del 53%.

A part de les eleccions per a un nou parlament, també es triava una nova assemblea de la Voivodina, on el Partit Progressista ha obtingut també una còmoda victòria, que li permetrà arrabassar el govern al Partit Demòcrata, que hi ha obtingut uns resultats desastrosos. Dedicarem una entrada exclusiva a aquests comicis.

També es triaven els governs d’algunes municipalitats. En aquest cas, els progressistes també han vençut en ciutats tan importants com Novi Sad, Kragujevac, Nis, Cacak i en 14 de les 17 municipalitats de Belgrad

One thought on “Nova victòria aclaparadora del Partit Progressista en les eleccions sèrbies del 24 d’abril

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s