Els autonomistes de la Voivodina mantenen posicions a l’Assemblea provincial

La província de la Voivodina sempre ha tingut un comportament electoral sensiblement diferent de la del conjunt de Sèrbia. Des de fa anys hi són presents moviments de caire més progressista i també moviments autonomistes. El fet que sigui un territori clarament multiètnic ha marcat unes clares diferències també en el terreny polític.

Era molt clar que, per al govern serbi, era una clara anomalia que el govern d’aquesta província s’escapés del tot del control de la capital. El fet que hi governés el Partit Democràtic (DS), a l’oposició en el conjunt de Sèrbia i molt més minoritari, incomodava profundament el govern. No s’escapa a ningú que la convocatòria de les eleccions sèrbies el mateix dia que s’havien de fer les eleccions per triar una nova assemblea provincial, oferia una oportunitat immilorable per canviar aquesta situació.

Encara més que en el cas de les eleccions parlamentàries sèrbies, els objectius del Partit Progressista Serbi (SNS) s’han complert amb escreix. La victòria a la Voivodina ha estat incontestable, més encara que a Sèrbia, i li ha permès arrabasar el bastió tradicional del Partit Democràtic (DS), més a l’esquerra que els progressistes i més obert a solucions de tipus autonomista.

La llista “Sèrbia guanya”, que agrupa els progressistes i els seus aliats ha aconseguit a la Voivodina el 44,5% dels vots i 63 dels 120 escons de l’Assemblea. El creixement en vots i en escons és espectacular, ja que ara n’han obtingut 63, quan ara fa quatre anys eren tan sols 22.

La contrapartida d’aquest creixement espectacular ha estat l’ensulsiada dels demòcrates, que s’han quedat amb tan sols el 7,24% dels sugfragis i només 10 escons. Tenint en compte que fins ara en tenien 58, la davallada és monumental.

Tal com va passar en el conjunt de Sèrbia, la segona força més votada va ser la coalició organitzada entorn del Partit Socialista Serbi (SPS), amb el 8,85% dels vots i 12 escons, un menys del que tenien fins ara. Per la seva banda, l’ultradretà Partit Radical Serbi (SRS), que sí que era present en aquesta cambra, ha doblat els resultats, i passa de cinc diputats a deu. El percentatge de vots que ha aconseguit puja fins al 7,66%.

Els partits estrictament autonomistes han parat relativament el cop. El principal partit autonomista, la Lliga Socialdemòcrata de la Voivodina, liderada històricament per Nenad Canak, ha obtingut el 6,43% dels sufragis, que li permeten mantenir 9 diputats, un menys dels que disposaven. Una cosa similar pasar passa amb el partit representant de la important i influent minoria hongaresa, l’Aliança dels Hongaresos de la Voivodina (SVM), que ha tret el 4,87% dels vots, que li permet de conservar 6 dels 7 diputats que tenia.També entren a l’Assemblea el Movbiment Hongarès per l’Autonomia, amb el 3,33% dls vots, i també 1 diputat ecologista.

És indiscutible que el fet de coincidir ambdues eleccions ha distorsionat de manera notable el comportament d el’electorat i ha fet que s’hagi pensat més en clau estatal que no pas en clau provincial.

L’actual govern, en funcions, està format per una coalició integrada pel Partit Democràtic, la Lliga Socialdemòcrata de la Voivodina i l’Aliança dels Hongaresos de la Voivodina, i tenia un to clarament autonomista. Els resultats electorals d’aquest diumenge capgiren del tot la situació i caldrà veure quins moviments hi ha.

D’entrada, des del Partit Progressista s’ha manifestat la intenció de sondejar el partit de la minoria hongaresa per tal de governar conjuntament, tant a la província com en el conjunt de l’estat. Aquesta proposta pot voler dir que l’SNS abandoni alguns dels seus plantejaments més centralistes, però alhora pot fer allunyar el partit de la minoria hongaresa dels principis més autonomistes, entesos com a autonima de la Voivodina. Aquest partit sempre ha defensat, sobretot, més autonomia per a la comunitat hongaresa, i no tant l’autonomia territorial de la Voivodina.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s