Macedònia: grups de manifestants assalten l’Oficina de la Presidència

El president macedoni, George Ivanov, ha signat aquest dimarts un decret escandalós que amnistia tots els polítics investigats per l’afer de les escoltes telefòniques que va sacsejar l’opinió pública d’aquelll país ara fa un any. A més, s’ha signat amb efectes immediats, de manera que el tema queda del tot tancat. Aquest afer va provocar una gran onada de protestes en aquest país balcànic, quan es va descobrir que unes vint mil persones, de tots els àmbits, havien estat espiades.

A les tres de la tarda d’aquest dimecres, han estat publicats a la Gaseta Oficial els noms i cognoms de les persones amnistiades, entre les quals hi ha els quatre polítics de més pes responsables de l’espionatge massiu: Nikola Gruevski, Saixo Mikhalkov, Gordana Jankuloska i Mile Janakieski, junt amb 23 persones més.

Ara, amb la signatura d’aquest decret d’amnistia, el president macedoni ha provocat una autèntica onada d’indignació i de protestes al carrer, com no es veien des de l’any passat. El president, per justificar la seva decisió, ha apel•lat a l’estabilitat i a la defensa dels interessos nacionals. Segons Ivanov, aquesta mesura ajudarà a resoldre la crisi política.

De seguida s’ha demostrat que no ho ha fet, sinó tot el contrari.

Els partits de l’oposició han manifestat immediatmaent la seva oposició a la mesura. Zoran Zaev, líder de l’SDSM, ha exhortat la població a sumar-se a les protestes convocades i ha considerat que la mesura viola tot el sistema legal del país. També ha manifestat que els socialdemòcrates estan plantejant-se la possibilitat d’iniciar el procés de destitució del president del país, George Ivanov.

Es dóna el fet que, fins ara, totes les protestes i mobilitzacions se centraven contra el fins fa poc cap del govern, Nikola Gruevski, líder conservador del governant VMRO-PDMNE. Ara, amb aquet pas, trontolla tot l’edifici institucional macedoni. En aquests moments el cap de govern és Emil Dimitriev, de forma interina fins a la celebració de les properes eleccions que han de tenir lloc, teòricament, el dia 5 de juny.

La mateixa nit de dimarts es van concentrar els primers manifestants davant la seu de la Presidència del país, on es van produir alguns enfrontaments amb la policia. Les manifestacions han estat constants durant tot el dimecres i s’han produït algunes detencions, una dotzena de les quals cap a les deu del devespre de dimecres.

Els incidents més greus s’ha produït a l’Oficina de la Presidència, poc després de les nou del vespre, que ha estat assaltada.

La reacció del govern, de moment, consisteix simplement a responsabilitzar els socialdemòcrates dels incidents.

En el següent enllaç podeu veure imatges de les protestes d’aquesta mateixa nit, que han acabat amb greus incidents.

La decisió d’Ivanov no només ha indignat la població macedònia, sinó que ha provocat el temor de les potències occidentals, que no volen un focus d’inestabilitat a la zona –com també ho són Kosova i Montenegro-.

En aquest sentit, tant l’ambaixador dels EUA, Jess Baily, com l’oficina diplomàtica alemanya han mostrat la seva preocupació. En la mateixa línia s’ha manifestat Johannes Hahn, comissari de la UE, que durant mesos ha fet de mediador entre el govern i l’oposició per tal d’arribar a acords que permetin la governabilitat del país. Aquest dimecres, cap a quarts d’onze, Hahn ha fet uns tuits on apel•la als partits polítics i a la ciutadania responsable a no recórrer a la violència, i a resoldre la crisi per la via política, per la qual cosa emplaça els partits a tornar a la mesa de negociacions.

El 5 de juny han de tenir lloc les eleccions parlamentàries a Macedònia, fruit dels acords entre govern i oposició després de les mobilitzacions de l’any passat. De fet, havien de tenir lloc el 24 d’abril, però es van haver d’ajornar, ja que l’oposció va manifestar que hi havia greus mancances en el cens electoral. Durant l’ultima sessió parlamentària, el 7 d’abril, els socialdemòcrates van anunciar que boicotejarien aquestes eleccions, ja que, segons ells, no hi ha garanties que es puguin desenvolupar amb normalitat i total llibertat. Tot això fa que la crisi política, lluny de resoldre’s, es complica cada vegada més.

One thought on “Macedònia: grups de manifestants assalten l’Oficina de la Presidència

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s