Acord entre govern i oposició a Montenegro

Aquesta setmana mateix s’ha signat un acord entre els principals partits montenegrins per tal de planificar les futures eleccions. Els partits opositors han aconseguit, fruit d’aquesta negociació, cinc ministeris i també representació institucional en setze de les més importants empreses i institucions estatals.

Aquest acord tanca mesos de clara confrontació. De fet, des de fa mesos els partits opositors neguen la legitimitat al govern per a organitzar la propera contesa electoral. Durant la tardor passada, les mobilitzacions populars van ser importants i van aconseguir un relatiu ressò internacional. Després de les festes nadalenques, les activitats opositores al carrer han estat menys importants i menys nombroses, però no per això els partits opositors no han deixat de reclamar unes eleccions que posin punt i final a l’actual desgavell polític que viu el país. L’oposició acusa el govern, dirigit per Milo Djukanovic, de frau electoral, de malversació de fons públics i de clientelisme.

Aquests darrers mesos, les mobilitzacions populars contra els governs, als quals acusen de corrupció, frau electoral i nepotisme han estat molt importants, sobretot en tres dels estats balcànics: Macedònia, Montenegro i Kosova. A Macedònia també es va arribar a un acord entre govern i oposició fa uns mesos, que ha permès rebaixar la tensió. A Kosova, en canvi, la tensió es manté del tot, i no se sap ben bé com pot acabar el dur conflicte que s’hi viu.

Segons URA, un dels partits opositors que han participat en les rondes negociadores, el 90% de les demandes de l’oposició han estat acceptades, motiu pel qual expressen la seva satisfaccció. També ha fet saber, l’oposició, que la Fiscalia de l’Estat per a la Investigació del Crim Organtizat investigrarà les acusacions contra el cap del govern amb voluntat real d’arribar al fons de la qüestió.

Durant aquests mesos també han estat molt criticats els mitjans públics de comunicació que, certament, han donat una visió molt esbiaixada de les mobilitzacions populars, amb una clara tendència a minimitzar-les al màxim possible. Per aquest motiu, s’ha demanat el relleu en la direcció de la televisió pública, RTCG. Això implicarà que s’hagi de designar un nou equip directiu per gestionar aquest ens.

La primera prova d’aquest acord seran les eleccions locals a la petita municipalitat costanera de Tivat, que s’han de dur a terme el proper 17 d’abril. Serà l’oportunitat per veure, d’una banda, la possibilitat de fer uns comicis nets i, d’altra banda, el suport real de l‘oposició.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s