El retorno de Filip Latinovicz, de Miroslav Krleža, una de les millors novel·les en serbocroat de la primera meitat del segle XX

m

El retorno de Filip Latinovicz és el nom en castellà d’una de les novel•les més interessants de l’escriptor croat Miroslav Krleza.

És una obra que retrata l’ambient d’una petita ciutat de Croàcia poc temps després de la finalització de la Primera Guerra Mundial. Filip, el protagonista, havia fugit feia anys d’una ciutat i d’un ambient que trobava asfixiants. Anys després decideix tornar a casa seva, i és en aquest retorn quan s’enfronta a tots els seus fantasmes particulars.

És un pintor de cert renom, però en plena crisi de maduresa, que havia trencat del tot amb la seva família. Ara quan torna es retroba amb una mare freda i distant, amb l’angoixa de no saber qui és el seu pare i els records d’una infantesa trista. El poble, Kostanjevec, darrer intent de trobar un món pur, és sòrdid, trist i frustrant, en una Europa en plena decadència.

Tot plegat, una reflexió sobre el desencant i sobre la condició humana d’un dels intel•lectuals croats més influents del segle XX.

Miroslav Krleza va néixer a Zagreb l’any 1893 i va morir-hi l’any 1981. De ben jove es va afiliar al Partit Comunista. Sempre, però, va mantenir una actitud crítica amb les autoritats, cosa que va fer que fos expulsat del partit acusat de trotskista. Un cop Iugoslàvia va trencar amb Stalin, tornà a tenir un paper rellevant, en aquest cas com a vicepresident de l’Acadèmia de les Ciències i de les Arts. A finals dels anys seixanta es va tornar a allunyar del poder i des de llavors es dedicà exclusivament a la literatura.

Va escriure aquesta obra l’any 1932, i malauradament no n’hi ha cap traducció al català, ni de cap altra de les seves obres.

Edició en castellà: El retorno de Filip Latinovicz, Editorial Minúscula, Barcelona, 2007
Edició en francés: Le retour de Philippe Latinovicz, Calmann-Levy,París, 1994
Títol original en serbocroat: Povratak Filipa Latinovicza

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s