6 d’abril de 1945, alliberament de Sarajevo. Imatges de l’entrada de les tropes partisanes a la capital bosniana

El 6 d’abril de 1945, a les 8h del matí, les tropes partisanes van alliberar la ciutat de Sarajevo dels feixistes. La nit anterior els alts comandaments partisans van planificar l’atac final, que es va iniciar a la matinada. Les forces alemanyes que restaven a la ciutat, la Brigada 21 de Muntanya, van emprendre la fugida durant aquesta matinada. El mateix van fer els dirigents ústaixes, els feixistes croats que van convertir Sarajevo en una ciutat més del que fou conegut com a Estat Independent Croat –popularment anomenat NDH-. Els primers atacs partisans contra la capital bosniana es van dur a terme a principis del mes de març.

La ciutat va caure en poder dels feixistes l’any 1941, quan diversos exèrcits (alemany, italià, hongarès i búlgar) van envair Iugoslàvia.

Durant aquells anys, entre 1941 i 1945, van morir gairebé onze mil persones, de les quals 7.092 eren jueves sefardites, 1.427 sèrbies, 412 musulmanes i 106 croates. La resta, menys nombroses, eren de diverses nacionalitats.

Per honorar les persones civils que van morir durant aquells anys, l’any següent es va construir un monument que porta per nom Vjecna Vatra, la Flama eterna, situat al centre de la ciutat.

En el següent vídeo podeu veure imatges de l‘entrada de les tropes partisanes a la ciutat. Malgrat el que tenen de propagandístiques, són molt interessants. Només heu de clicar sobre el text de sota:

SARAJEVO -SRETAN TI ROĐENDAN GRADE

 

2 thoughts on “6 d’abril de 1945, alliberament de Sarajevo. Imatges de l’entrada de les tropes partisanes a la capital bosniana

    • Josep Dorca 8 Abril 2019 / 5:45 PM

      És veritat! Gràcies per dir-m’ho. Miraré a veure si el puc recuperar per una altra banda

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s