El conflicte fronterer entre Kosova i Montenegro

Una comissió d’experts internacionals ha donat per bona la delimitació fronterera acordada aquest mes d’agost passat entre els governs de Montenegro i Kosova. Aquests darrers mesos, la delimitació entre tots dos estats ha estat un dels temes centrals de la batalla política a Kosova, junt amb la creació de l’Associació de Municipis Serbis i la corrupció.

El govern va acordar amb Montenegro una delimitació territorial que per a molts ha estat considerada lesiva per als interessos de les poblacions kosovars afectades, poblades majoritàriament per albanesos. Davant les nombroses crítiques i protestes que va provocar aquest acord, la presidenta del país, Atifete Jahjaga –que deixarà el càrrec d’aquí a poc dies-, va impulsar la creació d’aquesta comissió internacional, integrada per tres persones. Aquesta setmana, el president d’aquesta comissió, Fletcher Burton, ha fet pública la seva opinió al respecte. Segons ells, no s’ha trobat cap indici que permeti afirmar que afecta la integritat territorial de Kosova, i que té una base legal perfectament sòlida.

Aquesta decisió ha estat aplaudida per la presidència del país, mentre que l’oposició l’ha criticada. Valora que la comissió ha fet exactament la mateixa tasca que havia fet anteriorment una comissió estatal que també va fer-ne un estudi. Per aquest motiu, no li donen valor. Els habitants de la zona afectada, Rugova, també consideren que la feina desenvolupada per aquesta comissió és una farsa que té com a únic objectiu legitimar l’acció del govern.

L’oposició de Kosova i els veïns d’aquesta zona muntanyosa demanen el respecte escrupolós de les fronteres iugoslaves de l’any 1974 i acusen Montenegro de fer-ne una interpretació interessada.

La disputa territorial afecta una zona aproximada de 8.200 hectàrees. Aquesta zona en litigi és rica en pastures i recursos forestals, els principals mitjans de subsistència de la població local. La frontera entre tot dos països és d’uns setanta-nou quilòmetres, entre les municipalitats de Peje/Pec, Decan i Istog, a Kosova, i Plav i Rozaje a Montenegro, però la localitat afectada és només Rugova, a la municipalitat de Pec, localitzada al Alps albanesos.

Les relacions entre els dos estats sempre han estat bones. Montenegro va reconèixer Kosova un cop va proclamar la independència l’any 2008 i poc temps després, l’any 2009, es van iniciar les converses entre tots dos estats per arribar a un acord sobre fronteres, però la comissió que les havia de delimitar no es va posar mans a l’obra fins a l’any 2012. El principi d’acord es va fer públic el 17 de juliol de l’any passat, i una comissió de l’estat va elaborar un informe per avalar-lo. Va entrar en vigor a finals d’agost de l’any passat. L’acord a què es va arribar parteix del respecte de les fronteres establertes per les autoritats iugoslaves de l’any 1974, però el conflicte rau en què no són interpretades de la mateixa manera a banda i banda de la frontera.

Així com a Kosova aquest afer ha aixecat una forta polèmica, a Montenegro ha estat un tema molt secundari i no ha centrat, ni de bon tros, el debat polític.

One thought on “El conflicte fronterer entre Kosova i Montenegro

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s