Segona condemna a Romania d’un reponsable d’un camp de treball dels anys cinquanta

Ioan Ficior, cap de la presó de Periprava, un dels guglags romanesos, ha estat condemnat a vint anys de presó, segons la sentència que s’ha fet pública aquesta setmana mateix. És la segona condemna d’aquest estil que es dicta a Romania.

Ficior, de 87 anys d’edat, va ser el responsable del presidi de Periprava, situat a la zona del delta del Danubi, entre els anys 1958 i 1963. Se’l responsabilitza, de manera directa, de la mort de 103 persones. En concret, la sentència esmenta que es va negar l’assistència mèdica a diversos detinguts, cosa que els va provocar la mort, que van ser alimentats de manera deficient i que, fins i tot, se’ls va obligar a beure aigua bruta, cosa que els provocà malalties greus, com la disenteria, i a passar fred extrem. La pena que demanava l’acusació era de 25 anys.

Ficior ha negat les acusacions i ha argumentat que tan sols complia ordres. Ara té deu dies per apel•lar als tribunals contra aquesta sentència condemnatòria.

Ara fa tot just un mes que el Tribunal Suprem de Cassació en va confirmar una altra, en aquest cas relativa a Alexandre Visinescu, acusat d’homicidi, per haver provocat la mort de dotze persones, en el presidi de Ramnicu Sarat, entre els anys 1956 i 1963. També, com Ficior, va defensar-se amb l’argument que complia ordres. El cas de Visinescu va provocar un gran rebombori, ja que va ser el primer judici contra un responsable de camps de detenció, després de la caiguda de Ceausecu, l’any 1989.

Des de fa anys, l’Institut per la Investigació dels Crims del Comunisme (IICCMER) ha estat investigant diversos casos de tortures i morts durant el període en què el Partit Comunista Romanès va estar en el poder. No fa gaires dies van publicar una llista amb 35 noms que, segons les seves informacions, haurien participat en la detenció i tortura de dissidents polítics. Segons la informació que aporta aquest organisme, més de 600.000 persones van ser víctimes de la repressió, de les quals van morir unes 120.000.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s