Vojislav Seselj, absolt; Radovan Karadzic, condemnat a quaranta anys de presidi

El Tribunal Penal Internacional per a l’antiga Iugoslàvia, va fer  públic aquest dijous que el líder serbi ultranacionalista, Vojislav Seselj, quedava absolt de les acusacions que se li feien. Aquesta sentència era llargament esperada, i més, després del veredicte de la setmana anterior sobre Radovan Karadzic, que va provocar nombroses i contundents reaccions a Sèrbia i a la República Sèrbia de Bòsnia.

Seselj va ser declarat no-culpable dels tres càrrecs que se li imputaven: crims contra la humanitat, assassinat, persecució i tortura de població civil, i expulsió de població.

Feia temps que s’esperava aquesta resolució, tenint en compte, sobretot, que el judici es va iniciar l’any 2007.

Segons el Tribunal, la defensa i propaganda d’ideologies nacionalistes no és per se criminal. Com que, segons el mateix tribunal, no hi ha evidències que demostrin la participació de Seselj en aquests fets, no hi ha motius per a una sentència de tipus condemnatori. Insisteix també que no hi una relació directa entre els discursos de Seselj sobre la Gran Sèrbia i la neteja ètnica a Bòsnia i a Croàcia.

Seselj sempre ha negat els càrrecs i alhora ha negat la legitimitat del Tribunal de l’Haia per jutjar-lo. Va tornar a insisitir en aquesta idea en la conferència de premsa que va protagonitzar immeditament després, a Belgrad, moment en què va aprofitar per tornar a defensar el seu ideari panserbi.

Com és lògic, l’acusació ha anunciat que recorrerà la sentència. Les víctimes també han expressat el seu malestar i indignació. Consideren evident que Seselj va mobilitzar el seu partit, el Partit Radical Serbi, per tal de participar en les accions de neteja ètnica, tant a Bòsnia i Hercegovina com a Eslavònia –a Croàcia-. Els seus partidaris, paramilitars, eren coneguts amb el nom de seseljevci i segons l’acusació van participar en la mort de milers de persones.

Cap a finals de novembre de l’any 2014, es va permetre que Seselj pogués tornar a Belgrad, en llibertat provisional, causa de la greu malaltia que pateix, ciutat on encara viu.

Una de les incògnites que ara s’obren és sobre el futur polític de Seselj i, sobretot, del seu partit, el Partit Radical Serbi. Aquest partit que havia tingut un gran pes en la vida política sèrbia, havia perdut força influència aquests darrers anys. Ara bé, totes les enquestes pronostiquen que en les properes eleccions, del 24 d’abril, podria aconseguir representació parlamentèria una altra vegada en superar el llistó del 5% de sufragis que marca la llei.

Just feia una semana que s’havia fet pública la sentència contra Radovan Karadzic, segons la qual va ser condemnat a quaranta anys de presó i era declarat culpable dels delictes de genocidi i crims contra la humanitat durant la guerra de Bòsnia, entre 1992 i 1995. Se’l va consdierar penalment responsable de la mort de milers de musulmans de la ciutat d’Srebrenica i de la mort de civils de Sarajevo, durant el setge que va patir la capital bosniana. Només se’l va absoldre d’un dels 11 càrrecs que se li imputaven. En aquest cas, el judici també ha tingut una durada de vuit anys.

La condemna de Karadzic ha provocat una cadena de reaccions a Sèrbia i a la República Sèrbia de Bòsnia. Moltes persones han volgut veure en l’absolució de Seselj la voluntat d’apaivagar els ànims.

Tot i que el govern serbi ha dit més d’una vegada que no volia fer declaracions públiques i oficials sobre sentències, aquest dies mateix, el ministre de Justícia, Nikola Selakovic, ha manifestat que el Tribunal de l’Haia ha estat un fracàs a l’hora d’aconseguir la reconciliació a la regió. En la mateixa línea, uns dies abans, el ministre d’afers estrangers, el socialista Ivica Dacic, també va fer unes polèmiques declaracions segons les quals cal tancar aquest Tribunal. Un dels problemes de què ha pecat, segons Dacic, és que globalment ha tendit a culpabilitzar tot un poble, el serbi, com en el cas d’Srebrenica, i va inisistir a no qualificar de genocidi els fets que van succeir en aquesta ciutat.

En aquest sentit, el ministre d’afers estrangers rus, Serguei Lavrov, va donar-li suport i va considerar que aquest Tribunal estava politititzat i clarament esbiaixat.

El cap de govern serbi, Alexander Vucic, també ha manifestat que el judici de Seselj era un judici eminentment polític, cosa que també ha defensat el president serbi, Tomislav Nikolic, que va ser col·laborador de Seselj durant molts anys.

Ara només queda esperar la sentència de l’altre gran judici pendent, el de Ratko Mladic, el cap militar que va dirigir el genocidi d’Srebrenica.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s