Manifestació a Moldàvia per la reunificació amb Romania

Aquest diumenge, 27 de març, la capital moldava, Chisinau, va ser l’escenari d’una altra manifestació a favor de la reunificació de Moldàvia i Romania. De les que s’han convocat amb aquesta reivindicació ha estat la més nombrosa des de l’any 1991.

Com és habitual en aquests casos, les xifres de participants són molt diferents segons les fonts. La policia va assegurar que tan sols hi van participar unes cinc mil persones, mentre que els organitzadors de la marxa afirmen que van ser prop de cinquanta mil.

De fet, no és la primera manifestació a favor d’aquesta reunificació que té lloc a la capital d’aquest país, però sí que és la que ha estat organitzada més a consciència de totes les que s’han fet aquests darrers anys. Aquesta demanda sempre ha estat present en el país i una bona part de la població hi ha estat favorable, però la profunda crisi política que viu Moldàvia des de fa uns mesos ha fet que aquesta alternativa sigui vista com a desitjable i com a factible per un nombre cada vegada més elevat de persones.

Durant la jornada, tot i que no hi va haver incidents de gravetat, es van rebre dues amenaces de bomba, que es va demostrar que eren falses.

Aquesta manifestació ha estat precedida per la celebració d’un congrés, el Congrés 2 del País, on s’ha triat un consell que s’ha anomenat dels 101. Porta el número 2, ja que es considera que el primer va ser el que va aconseguir la unificació amb Romania l’any 1918. Aquest consell té com a objectiu elaborar l’estratègia per tal d’assolir aquesta nova reunificació. Aquests darrers dies també s’han organitzat diverses exposicions i xerrades per tal de sensibilitzar la població en aquest sentit. Està previst que la primera reunió formal d’aquest nou consell es faci el dia 24 d’abril.

La data que s’ha proposat perquè es faci efectiva la reunificació hauria de ser el 27 de març de 2018, que coincidirà amb el centenari de la unificació de Bessaràbia amb Romania. Bessaràbia era el nom amb què era conegut aquest territori a l’Imperi tsarista.

Aquest mateix diumenge també es va convocar una altra marxa contrària a la reunificació. El poder de convocatòria va ser molt més migrat. Segons algunes fonts no superava els dos mil assistents, mentre que d’altres encara consideraven que era menor, amb prou feines un miler. El líder del Partit Socialista, Igor Dodon, també va fer declaracions contràries a aquesta reunificació. Els socialistes encapçalen, segons les últimes enquestes publicades, tots els sondejos electorals.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s