Manifestacions contra l’acord entre el govern serbi i l’Otan

El divendres de la setmana passada, dues organitzacions van convocar els ciutadans de Nis, al sud de Sèrbia, a una manifestació contra l’OTAN.

L’objectiu d’aquesta concentració, convocada pel Moviment Patriòtic de Sèrbia i Zavetnici, era exigir al govern un referèndum sobre els acords amb l’Otan presos per l’actual govern serbi. L’origen d’aquesta protesta el trobem en la ratificació, el passat 19 de febrer, d’un acord signat entre Sèrbia i l’Otan el març de 2015.

Aquest acord preveu, entre d’altres coses, la col•laboració entre l’exèrcit serbi i l’Otan, immunitats diplomàtiques recíproques, exercicis militars conjunts i una campanya per tal de millorar la imatge d’aquesta organtizació militar entre la població sèrbia.

Aquesta ratificació ha provocat la ira de bona part de la població sèrbia, que encara té ben viu el record de la guerra de Kosova i els bombardejos que van patir per part de l’Otan. Això explica els lemes d’algunes de les pancartes que es van poder veure en la manifestació de Nis, com per exemple “Resistim l’ocupació”.

Els convocants de la protesta consideren que l’acord vulnera la sobirania sèrbia i és una humiiació a totes les persones que van ser víctimes dels bombardejos. A més, argumenten que els EUA i l’Otan són els principals valedors de l’estat de Kosova, del qual no accepten la independència.

Immediatament després de la ratificació de l’acord, es va convocar una gran manifestació a Belgrad, a la qual van assistir unes dues mil persones. Els manifestants brandaven banderes sèrbies i també russes, i no era estrany veure-hi retrats de Putin. Podeu veure imatges d’aquesta manifestació, de Belgrad, en el següent enllaç.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s