Albània i Montenegro, noves vies per a l’accés dels refugiats a la Unió Europea?

En diversos mitjans de comunicació, sobretot alemanys, s’ha començat a especular sobre la possibilitat que els refugiats provinents de l’Orient Mitjà busquin vies alternatives per arribar al centre d’Europa.

La situació de bloqueig que es viu a la frontera amb Macedònia, i el caos imperant a Grècia, ha fet que s’obrís la possibilitat d’evitar Macedònia i fer aquest trajecte via Albània, Montenegro, Bòsnia i Croàcia. D’altra banda, tampoc no són pocs el que s’han plantejat l’alternativa búlgara. El bloqueig de Gevgelia impedeix el pas d’aquests refugiats, limitats a unes poques dotzenes diàries. Totes aquelles persones que puguin tenir un “problema” amb la documentació ho tenen francament difícil.

L’anunci, de fa pocs dies, del ministre d’afers estrangers albanès que el seu país no construiria cap mur –sí que n’hi ha un a Bulgària- ha fet que alguns refugiats hagin optat per aquesta via, malgrat que el primer ministre, el socialista Edi Rama, afirmés uns dies abans que Albània no es converitria en una nova ruta de pas. Les zones frontereres entre Albània i Grècia són extremadament muntanyoses, cosa que pot facilitar el pas de refugiats malgrat els controls que s’hi puguin establir. ACNUR ja s’ha ofert al govern albanès per tal de rebre’ls amb unes mínimes condicions.

Passar per Albània obliga a passar després per Montenegro. El cap de govern d’aquest estat, el qüestionat Milo Djukanovic, va afirmar per la seva banda que si els països de la Unió Europea tanquen les fronteres, ells també es veuran obligats a fer-ho. Tot i això, el ministeri d’afers socials montenegrí, encapçalat per Zorica Kovacevic, informa que per ara el seu país no forma part d’aquesta ruta, tot i que s’han activat els mecanismes per fer front a aquesta possible arribada (hi ha un pla elaborat sobre aquesta matèria des de l’any passat, segons fonts governamentals).

Tot aquest desastre continuarà mentre la Unió Eruopea mantingui de manera hipòcrita la política de bunquerització, impedint l’arribada dels refugiats als seus territoris, tot vulnerant els més elementals principis d’humanitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s