Hashim Thaci, nou president de Kosova, enmig del caos

Divendres passat, després d’una turbulenta sessió parlamentària, Hashi Thaci finalment va ser escollit nou president de Kosova. Abans no es fes efectiva la seva elecció, van caldre tres votacions. Aquesta sessió, com moltes altres vegades en aquests darrers mesos , va ser interrompuda pel llançament de gas a la cambra per part de l’oposició, que va forçar-ne una aturada temporal.

En les dues primeres votacions, Thaci no va obtenir els preceptius dos terços dels vots que li permetessin accedir al càrrec. En la tercera votació només calia, tal com estableix la constitució kosovar, la majoria simple, cosa que sí que va aconseguir, amb 71 vots, sobre un total de 120. Va obtenir tan sols els vots dels partits que conformen la majoria parlamentària, el Partit Democràtic de Kosova (PDK, on milita Tahci), i la Lliga Democràtica de Kosova, el seu aliat governamental, tot i que no tots els diputats d’aquest partit van seguir la consigna de votar Thaci. Sembla que aquest incident pot acabar comportant la suspensió de militància d’aquests diputats díscols.

Un cop guanyada la votació va agrair el suport dels diputats i va anunciar que treballaria al servei del país i pel benestar dels ciutadans, tot respectant la constitució i les institucions.

Evidentment l’oposició no comparteix aquesta opinió. Des del dia anterior havia organitzat una acampada davant la seu del govern per tal de protestar contra l’elecció de Thaci com a president, a qui acusen de corrupte i de governar en contra dels interessos del poble de Kosova. Argumenten que el seu objectiu fonamental és el seu enriquiment personal i dels seus acòlits i alhora fer pactes amb el govern serbi per tal de poder-se presentar com a garant de l’estabilitat, encara que aquests pactes puguin anar en contra dels interessos del país.

De fet, divendres mateix, fora del Parlament hi hagué alguns enfrontament entre les forces d’ordre públic i part dels manifestants concentrats. La repressió governamental no s’ha aturat, fins al punt que Visar Ymeri, el portaveu del principal partit de l’oposició Vetevendosje, ha estat arrestat aquesta setmana mateix.

També s’ha revifat la polèmica sobre la presumpta falsificació dels seus estudis universitaris, oficialment una llicenciatura en Història per la Universitat de Prístina i un postgrau de la Universitat de Zuric. De fet, fa uns anys, un estudiós albanès, Ali Ukaj, va estar rastrejant diferents casos de titulacions falses, entre les quals presumiblement hi havia la de Thaci, però va morir assassinat en estranyes circumstàncies.

D’altra banda, més escàndols continuen sacsejant els partits governamentals. En aquest cas, el cap de govern, Isa Mustapha, de la Lliga Democràtica, ha estat acusat de desviar una important suma de diners, uns vint mil euros, per tal d’adquirir mobiliari per al seu ús personal.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s