Kosova sota ocupació italiana

L’any 1943, el comandant general de les forces armades d’Albània i lloctinent general d’aquest estat, Alberto Pariani, va fer una visita oficial a Kosova, en concret a la ciutat de Pec/Peja. Amb motiu d’aquesta visita, les autoritats locals van organitzar les habituals manifestacions populars, pròpies dels estats feixistes, de suport als governants. En aquest vídeo, en podeu veure algunes de les imatges d’aquesta visita. Tot un document ! El podeu veure en el segúent enllaç.

Alberto Pariani ja havia estat vinculat a Albània des de l’any 1933, quan va ser nomenat cap de la missió militar italiana a Tirana, en una mostra més de les intencions expansionistes italianes en aqust país.L’any 1939, Itàlia va ocupar Albània i la va convertir en un estat satèl•lit, amb un Ordre Nou calcat del feixista. La corona albanesa va passar a ser ocupada per Víctor Manuel III, el rei italià.

L’any 1941, l’abril, les tropes nazis i aliades dels nazis van envair Iugoslàvia i van esquarterar el país en diverses àrees d’influència: un estat serbi sotmès a Alemanya; una Croàcia independent controlada pels ústaixes, els feixistes croats, que es van apoderar de de Bòsnia; Itàlia, per la seva banda, es va apropiar de gran part d’Eslovènia, una colla d’illes de l’Adriàtic i diversos punts de la costa dàlmata; Bulgària s’apoderà de la majoria del territori de Macedònia; Hongria s’apropià d’una gran franja del nord de Iugoslàvia, corresponent sobretot a la Voivodina.

L’ocupació italiana d’Albània va permetre l’edificació de la Gran Albània, ja que a l’Albània estricta s’hi incorporà tot el territori poblat majoritàriament per albanesos, com les províncies de Bar i Ulcinj –de Montenegro-, la franja més occidental de Macedònia, Kosova i una petita part del nord de Grècia, la Samèria.

A Kosova, els italians van ser ben rebuts per la població albanesa, que els va considerar com a alliberadors. Pensaven que la seva presència serviria per revertir la política de colonització que havia endegat l’estat iugoslau els anys precedents, i com una forma d’aconseguir la sobirania.Entre les mesures adoptades hi hagué la introducció de l’ensenyamnent de l’albanès a les escoles, la presència de la bandera albanesa… Tot i això, la zona nord, entorn de Mitrovica, no va formar part d’aquesta Gran Albània, ja que va ser administrada pels alemanys mateix, pel general Eberhardt. El control de les importants mines va ser el factor determinant per a aquesta decisió. D’altra banda, la població sèrbia va ser víctima de la repressió, que en provocà la mort de molts i l’exili d’altres.

La resistència partisana va ser mol dèbil a Kosova, amb diferència el lloc on menys presència va tenir. El nombre de comunistes albanesos era molt escás, i la majoria de membres del Partit Comunista eren montenegrins. El control itailià de Kosova va finalitzar amb la capitulació italiana,el 8 de setembre de 1943, poc després d’aquesta visita de Pariani. A partir de llavors, els alemanys van intentar substituir-los.

Aquest vídeo el podeu veure en la següent pàgina de youtube: https://www.youtube.com/watch?v=buiPYsdJk2M

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s