El president romanès obre la porta a la reunificació amb Moldàvia

L’actual president romanès, Klaus Iohannis, va obrir la porta la setmana passada a aquesta reunificació. Aquesta afirmació la va fer en el si d’un debat públic que duia per nom “Diàleg per Romania. La primavera política de la societat civil”.

Els fets que estan tenint lloc a la veïna república de Moldàvia, immersa en la inestabilitat política, que acumula diverses caigudes de govern i un debat sobre la seva orientació, cap a Europa o bé cap a Rússia, han tornat a col•locar aquest tema en el debat públic.

Evidentment, va ser molt caut en les seves afirmacions. Va advocar per, primer de tot, l’estabilització de Moldàvia i per la seva clara orientació cap a Occident, que hauria de culminar, lògicament, en la integració en la Unió Europea. Hauria de ser llavors quan es pogués plantejar aquesta proposta i es pogués dur a terme. També va remarcar, però, que la delicada situació de la secessionista Transnístria ha de ser tinguda en compte a l’hora d’abordar aquesta qüestió.

A més, a Moldàvia, tot i que hi ha força gent favorable, no hi ha articulat cap moviment polític que presenti aquesta alternativa com a opció de futur, cosa que pot fer difícil que una proposta així tiri endavant, almenys a curt termini. Ara bé, el mapa polític d’aqeust país pot canviar radicalment en els propers mesos. No cal oblidar, tampoc, les creixents inversions romaneses a Moldàvia ni els “ajuts” de tipus econòmic que el govern romanès està injectant en la malmesa economia moldava.

Iohannis no és el primer president romanès que parla obertament d’aquest tema. L’anterior cap d’estat, Traian Basescu, també va fer reiterades declaracions a favor d’aquesta reunificació.

En aquests darrers mesos s’han fet públiques diverses enquestes sobre aquesta reunificació a banda i banda del riu Prut, que separa tots dos estats. Podeu consultar els resultats d’algunes d’aquestes enquestes en els següents enllaços: a Romania i a Moldàvia.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s