Acampada davant la seu del govern, a Kosova, per unes eleccions anticipades

L’oposició de Kosova ha convocat la ciutadania a acampar davant la seu del govern, a la plaça Skanderbeg de Pristina, per tal de demanar eleccions anticipades i oposar-se a l’elecció de Hashim Tahci com a nou president del país, decisió que ha de ser presa en un termini no superior a deu dies.

El pols entre l’oposició i el govern és constant des de fa mesos, per diversos motius, entre els quals hi ha, sobretot, la denúncia de la corrupció,els acords amb Sèrbia, que poden permetre la creació d’una Associació de Municipis Serbis i la delimitació de la frontera amb Montenegro, com a principals punts de confrontació, tot i que no únics.

La setmana passada, com a commemoració de la independència de Kosova es va convocar una gran manifestació contra el govern, l’enèsima, a la qual van assistir unes cent mil persones, una xifra molt elevada per als estàndards de la zona. Aquesta setmana mateix, les sessions parlamentàries s’han vist interrompudes tres vegades per llençament de gas a la cambra per part de l’oposició. Aquests episodis s’han anat repetint de manera reiterada en els darrers mesos. Tot això demostra l’elevat grau de crispació a què ha arribat la política kosovar.

L’elecció de Thaci com a futur president ha tornat a a encendre els ànims. Des de l’any 2011, la presidència del país ha estat ocupada per una dona, Atifete Jahjaga, proposada en el seu moment, per tres partits diferents. Ara, quan aquest mandat s’acaba, aquest mes d’abril, ha arribat el moment de triar el nou president.

Feia temps que s’estava especulant amb diversos noms, però fa unes setmanes, el Partit Democràtic de Kosova –el partit amb més diputats en el Parlament i que ha dominat la política kosovar des del 2008- ha proposat el nom del seu principal dirigent, Hashim Thaci, per ocupar aquest càrrec. Pocs dies després, la Lliga Democràtica de Kosova va anunciar el suport a aquesta proposta del seu soci de govern.

Thaci va ser cap de govern de Kosova entre el 2008 i el desembre de 2014. Arran de les últimes eleccions, en què el seu partit no va aconseguir el suport necessari per governar en solitari, va formar coalició amb el principal partit, fins aleshores, de l’oposició, la Lliga Democràtica de Kosova, el partit fundat per Ibrahim Rugova. Thaci, en el nou govern encapçalat per Isa Mustapha, ocupa la cartera d’Afers estrangers.

Tahci ha estat identificat amb la pitjor cara de la política de Kosova, marcada per una profunda corrupció, nepotisme i clientelisme. Se l’ha acusat d’haver creat una xarxa autènticament mafiosa que s’ha enriquit, mentre que la majoria de la població s’ha anat enfonsant, cada vegada més, en la pobresa.

Podeu llegir més informació sobre la crsisi de Kosova si cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s