S’ajornen les eleccions macedònies. Protestes per la decisió d’amnistiar els acusats de frau electoral

El govern macedoni, encapçalat pel qüestionat Nikola Gruevski, ha decidit ajornar les eleccions previstes per al dia 24 d’abril d’enguany. Segurament, es faran a principis del mes dejuny, probablement el dia 5.

L’oposició havia amenaçat de boicotejar els comicis de l’abril en cas que no no hi hagués prou garanties de vot lliure i d’absència de frau. Aquests dos aspectes van provocar les critiques de l’oposició en els darrers comicis, fins al punt que no va fer acte de presència en el Parlament fins al setembre de l’any passat, un any després de tenir lloc les eleccions.

L’oposició ha rebut el suport dels observadors internacionals, tant de la Unió Eruopea com dels Estats Units, en una clara demostració de l’interès que tenen aquests països a mantenir l’estabilitat de la zona. S’ha de tenir en compte que l’any passat, Macedònia va ser escenari d’intenses mobilitzacions populars contra el govern, del qual demanaven la dimissió, i per la convocatòria d’eleccions anticipades. També hi hagué algun conat d’enfrontament armats, com els que van tenir lloc a Kumanovo, encara no del tot aclarits. Finalment, govern i oposición van arribar a un acord el juliol passat per tal d’iniciar un període de transició, amb la formació d’un govern més de caràcter tècnic, fins a la convocatòria d’eleccions, que s’havien previst per aquest mes d’abril. Tot i això, les desavinences entre els dos principals actors de la política macedònia han estat constants.

Zoran Zaev, líder de l’SDSM (Partit Socialdemòcrata), ha reconegut davant la premsa el paper dels mediadors internacionals , i ha afirmat que sense aquesta pressió segurament no s’haurien ajornat aquestes eleccions.
Gruevski, per la seva banda, ha volgut treure importància a aquest ajornament i ha al•legat que hi havia poc temps per preparar-les amb garanties.

D’altra banda, la decisió del Tribunal Constitucional d’acceptar, per cinc vots a favor i quatre en contra, la decisió d’amnistiar els acusat de frau electoral, d’ahir mateix, ha provocat una gran indignació. Tot plegat, demostra que l’actitud governamental de perpetuar-se en el poder i de controlar tots els mecanismes d’autoritat es manté intacta.

Centenars de persones s’han concentrat durant tot el dia davant la seu del Tribunal, per tal de protestar per aquesta decisió arbitrària i caciquil.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s