Resolució del Parlament europeu sobre Sèrbia

Ara fa una setmana, el Parlament europeu va aprovar dues resolucions sobre Kosova i Sèrbia. A la premsa catalana s’ha fet força difusió de la demanda del Parlamaent, clara i contundent, que els cinc estats que encara no han reconegut Kosova ho facin. Evidentment un d’aquests estats és l’Estat espanyol. Sobre Kosova, a més, insisteix que ha d’avançar en les reformes, lluitar contra la corrupció i arribar a acords amb el govern serbi.

En canvi, pel que fa a la resolució sobre Sèrbia, se n’ha comentat molt poca cosa. Us en fem un petit resum.

La resolució, presentada per David Mc Allister, insta Sèrbia a fer una sèrie de reformes en diversos camps, a tirar endavant una política econòmica de caire liberal, amb tot el que això comporta, i a continuar el diàleg amb el govern de Kosova.

Pel que fa a l’economia, es congratula que s’hagi aprovat una nova reforma laboral i que s’hagi avançat en la feina de reduir el dèficit públic. Ara bé, també insisteix que s’han de prendre mesures que garanteixin la seguretat de les inversions estrangeres i que s’ha de continuar amb la reestructuració dels serveis i les empreses públiques. Pel que fa a les privatitzacions, que segons els parlamentaris europeus cal que continuïn, es demana transparència en el procés de venda de les empreses públiques. Cal recordar que aquests darrers mesos s’ha privatitzat una infinitat d’empreses públiques, moltes de les quals del sector dels mitjans de comunicació, l’exemple més destacat de les quals és l’agència de notícies Tanjug, que va tancar les portes el 31 d’octubre de l’any passat.

Quant a política ambiental, s’insta les autoritats sèrbies que prenguin mesures per evitar el canvi climàtic i demana explícitament que es redueixin les diferències, pel que fa a aquest tema, entre les diverses regions de Sèrbia.

També es demana que la Justícia sigui veritablement independent i, si cal, fer una reforma radical del sistema judicial. A més, s’ha d’intensificar la lluita contra la corrupció i el crim organitzat, considerats un obstacle per al desenvolupament de la regió i un obstacle per al progrés social i democràtic. Per millorar en aquesta línia, la figura del Defensor del Poble s’ha de reforçar i ha de tenir més capacitat efectiva de treballar, sense crítiques innecessàries que l’únic que fan és coartar la seva llibertat d’actuació. Amb això es fa un advertiment al govern per les pressions que ha rebut el Defensor del Poble aquests darrers anys.

També considera que cal una protecció més estricta dels drets humans i llibertats, particularment dels grups més vulnerables i més exposats, com poden ser els col•lectius LGTB i les minories ètniques, sobretot els rom.

De la mateixa manera, cal que es prenguin mesures, insisteix, que garanteixin la llibertat de premsa i que s’elimini tot tipus de censura.

Pel que fa a la qüestió de Kosova, la resolució aprovada pel Parlament europeu insta a progressar en les converses entre Prístina i Belgrad per tal d’arribar a un acord que acontenti les dues parts i que faci que es normalitzin del tot les relacions entre tots dos governs.

Demana que es tirin endavant els acords sobre l’Associació de Municipalitats Sèrbies de Kosova, sobre telecomunicacions i sobre el pont de Kosovska-Mitrovica. Aquestes qüestions han aixecat molta polseguera sobretot a Kosova, fins al punt que aquests temes han quedat congelats. També demanen que es deixi enrere la retòrica negativa, i s’exhorta a la millora de les relacions comercials.

La resolució també afirma que espera que la no acceptació de la candidatura de Kosova per ingressar a l’UNESCO no sigui un escull que entorpeixi les negociacions entre tots dos governs,

Quant a la política internacional, es considera que Sèrbia també ha de millorar en alguns aspectes. Això vol dir que mantingui certa distància en les seves relacions amb Rússia. En aquest sentit, s’esmenta l’oposició a unes possibles maniobres militar conjuntes amb Rússia, que considera no aconsellables. Tot un eufemisme.

També demana que tingui un paper actiu pel que fa a la crisi dels refugiats, ja que consideren que Sèrbia és un soci imprescindible i vital. Es comprometen que en cas que calguin fons i ajuda per part de la Unió Europea, hi podrà accedir, amb l’objectiu de millorar i incrementar la capacitat d’acollida de refugiats. Sèrbia és en aquests moments una baula d’un valor fonamental en el trànsit dels refugiats cap a l’Europa occidental.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s