El nou parlament de Croàcia dóna suport a una concentració en record d’ústaixes

Una de les incògnites del nou govern de Croàcia, format per la Unió Democràtica de Croàcia (HDZ) i pels independents de MOST -la gran sopresa de les darreres eleccions-, era com encararia alguns temes que sempre han ferit moltes susceptibilitats a Croàcia. En aquest sentit, el passat ústaixa, durant la Segona Guerra Mundial, ha provocat reiteradament múltiples debats i controvèrsies que han enverinat la vida política del país.

Ara, poc temps després de la formació del nou govern, ha esclatat la primera gran polèmica relacionada amb aquesta qüestió.

El Parlament de Croàcia ha votat aquesta setmana passada a favor de tornar a donar suport a una commemoració que té lloc a Bleiburg (Àustria) en favor de soldats i civils ústaixes, aliats dels nazis durant la Segona Guerra Mundial.
La presidència del Parlament de Croàcia va votar, amb quatre vots a favor i dos en contra aquest suport, que havia estat retirat l’any 2012 per la majoria governamental de centre-esquerra.

Molts fugitius croats, partidaris de l’NDH (tal com era conegut l’estat croat independent aliat de l’Alemanya nazi) van fugir a Àustria, a principis de 1945, davant l’avanç de les tropes partisanes. A aquests fugitius croats s’hi van afegir altres col•laboracionistes eslovens i serbis. Amb la col•laboració de les tropes britàniques, sobretot, bona part d’aquests fugitius van ser lliurats a les tropes partisanes el 15 de maig de 1945, data a partir de la qual van ser tornats a territori iugoslau.

Durant els seu pas per Eslovènia van morir molts d’aquests fugitius, sobretot a Tezno i Macelj. No hi ha acord sobre el nombre total de morts. Segons alguns historiadors croats, la xifra podira ser d’uns 30.000, mentre que historiadors més en sintonia amb les tesis partisanesrebaixen molt sensiblement aquesta xifra.

Van votar a favor d’aquesta mesura el president del Parlament, Zeljko Reiner, i Davan Sanader (tots dos de l’HDZ). També ho va fer Ivan Tepes, del Partit Croat de Dret, i Robert Podolnjak, de la llisa MOST, el partit d’independents que dóna suport a la conservadora HDZ en el govern. Per la seva banda, Vesna Pusic, del Partit Popular de Croàcia, i Milanka Opacic, del Partit Socialdemòcrata, tots dos a l’oposició, hi van votar en contra.

Sanader va argumentar el motiu del seu suport a l’acte amb l’absurda idea que estan en contra de tots els totalitarismes, i que l’acte és anticomunista i, per tant, antitotalitari, obviant el fet que d’una forma o altra l’acte acaba convertint-se en un acte d’homenatge a l’NDH, un dels estats amb una historia més negra del segle XX. Cada any, a Bleiburg, s’hi poden sentir cants i consignes feixistes de suport als ústaixes, i també declaracions antisèrbies i antisemites.

La presidenta del país, la conservadora Kolinda Gravar-Kitarovic, va provocar també una forta polèmica quan fa uns dies va equiparar Bleiburg amb Jasenovac, tot i la diferència incontestable de víctimes i els principis que el van impulsar.

A aquesta mesura cal afegir-hi actuacions abans de les últimes eleccions o dels primers dies de govern que són autènticament preocupants. L’HDZ va mantenir un clar suport als veterans de guerra acampats davant el govern al final de l’anterior legislatura, o també a mobilitzacions contra l’ús de l’alfabet ciríl•lic, com a Vukovar.

Per la seva banda, el nou ministre de Cultura, Zlatko Hasanbegovic, conegut per les seves simpaties ultradretanes, ha fet declaracions en diversos mitjans on invoca la creació d’una nova cultura nacional, termes que certament són preocupants, sobretot venint de part seva.

One thought on “El nou parlament de Croàcia dóna suport a una concentració en record d’ústaixes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s