La Voivodina serà un altre Kosova?

Des del moment que Iugoslàvia va quedar reduïda a Sèrbia i Montenegro, i també després, sobretot després de la guerra de Kosova, sempre hi ha hagut un interrogant sobre com evolucionarien les coses a la Voivodina, un territori al nord de Sèrbia, d’uns vint mil quilòmetres quadrats i dos milions d’habitants, on viuen diferents comunitats ètniques.

Aara fa tot just un any va aparèixer un article signat per Wayne Madsen a la Xarxa Voltaire, on denunciava uns suposats plans de la Unió Europea i dels Estats Units per arrabassar la Voivodina a Sèrbia i convertir-la en un nou estat pseudoindependent i titella al servei dels interessos imperialistes. D’aquesta manera, segons afirma l’autor de l’article, es culminarien les agressions contra Sèrbia, que ja van comportar les doloroses separacions de Montenegro i la pèrdua de Kosova.

Per tirar endavant aquest projecte, comptarien, els nord-americans, amb la col•laboració de la nova presidenta croata Kolinda Grabar Kitarovic, que té interessos i vincles molt concrets amb els Estats Units.

Tot i que, particularment, no comparteixo, ni de bon tros, l’argumentari exposat, us en passo l’enllaç, en la versió castellana i francesa, per tal que pugueu valorar-ho vosaltres mateixos. Entre d’altres motius que justifiquen que us passi l’enllaç, hi ha el fet que bona part de la població sèrbia comparteix aquest sentiment i també que en els nostres mitjans no acostuma a arribar-nos aquesta visió.

Versió en castellà: http://www.voltairenet.org/article186906.html
Versió en francès: http://www.voltairenet.org/article186776.html

No crec que ni els Estats Units ni la Unió Europea tinguin ara cap interès a desestabilitzar aquest territori, a les portes de la Unió Europea, i més en un moment en què les relacions amb Rússia són molt tibants i en què no interessa crear nous focus de tensió.

D’una banda, Sèrbia està en procés de negociació de la seva integració a la Unió Europea i ha donat suport al govern ucraïnès en la seva lluita contra les revoltes del Donbass. D’altra banda, és evident que els Estats Units estan pressionant, de forma matussera i humiliant, el govern de Kosova perquè arribi a algun acord amb Sèrbia. És evident que els albanesos ja no són els aliats predilectes dels Estats Units als Balcans (de fet el seu rol ha canviat significativament des de la caiguda de Milosevic).

Finalment, i definitiu, des del punt de vista demogràfic hi ha una aclaparadora majoria de població sèrbia, majoria que no ha parat de créixer en el darrer segle. A més, hi ha una tendència, lenta però indiscutbile, que la població hongaresa emigri cap a Hongria. Tot plegat fa que la situació sigui molt diferent del Kosova d’abans de la guerra, on prop del 90% de la població era albanesa. Per tant, això fa molt poc probable l’escenari que planteja l’autor de l’article.

Sobre l’evolució demogràfica de la Voivodina:
https://balcaniablog.wordpress.com/2015/01/23/la-voivodina-un-mosaic-de-nacionalitats/

Fa pocs dies, un altre article del mateix blog denunciava la mà dels Estats Units en les mobilitzacions populars de Macedònia, en la línia de considerar que aquestes protestes tenien com a únic objectiu desestabilitzar l’estat per tal de poder-lo controlar més fèrriament, i comparava els fets esdevinguts en aquell país amb el Maidan ucraïnès.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s