Augmenta el nombre de montenegrins favorables a l’ingrés a l’OTAN, segons les enquestes oficials

Des del moment que es va anunciar la intenció del govern montenegrí d’entrar a l’OTAN es fan enquestes periòdicament sobre el grau de suport pòpular a aquesta proposta. L’última que s’havia fet, ara fa vuit mesos, havia donat un percentatge de favorables del 41,6%, mentre que el de contraris era el 39,6%, per tant, uns resultats molt ajustats. No és gens clar, doncs, que hi hagi un clar suport a la política del govern en aquest sentit. Si a això hi afegim la polarització que ha viscut, i viu, el país aquests darrers mesos, amb les protestes contra el govern, clarament atlantista, aquests resultats són particularment rellevants, ja que l’oposició és més contrària a aquesta decisió.

Aquesta mateixa setmana s’ha fet pública una altra enquesta que mostra uns resultats més favorables a l’opció atlantista del govern. Concretament, el 47,3% dels enquestats s’hi mostren favorables, mentre que els contraris representen el 37,1%, i el percentatge d’indecisos és d’un 15,6%. Hi ha, doncs, una tendència creixent dels partidaris i en canvi un descens dels contraris. Aquestes són les dades que es desprenen d’una enquesta duta a terme per DAMAR, l’agència nacional de demoscòpia, entre els dies 19 i 24 de gener.

No cal dir que aquests resultats han estat qüestionats per part de l’opinió pública que acusen el govern d’instrumentalitzar aquesta agència en benefici dels seus interessos polítics. Això ho emmarquen en el context de les protestes ciutadanes. A més, les acusacions de corrupció contra el govern, i del seu control absolut dels mitjans de comunciació públics, fan que l’oposició no se’n refiï.

Els grups opositors, que han convocat diverses manifestacions contra un eventual ingrés a l’OTAN demanen que es faci un referèndum per decidir sobre aquest tema. Rússia, per la seva banda, dóna suport a aquesta opció, tal com va manifestar el seu ministre d’Afers Estrangers ara fa unes setmanes, quan es va fer pública, per part de l’OTAN, la invitació formal a Montenegro.

Els responsables de l’OTAN, no cal dir-ho, ja han mostrat la seva satisfacció per aquestes dades. Consideren que el fet que el país hagi rebut aquesta invitació, per entrar a l’OTAN, n’ha fet incrementar el suport.

D’altra banda, aquest ingrés pot implicar canvis legislatius, un dels quals afecta la presència de tropes en operacions internacionals, com per exemple a l’Afganistan. Es preveu que el proper mes de març s’aprovi l’obligatorietat de participar-hi. És evident, però, que la majoria de la població està en contra d’aquesta presència de tropes montenegrines fora de les fronteres del país. Actualment hi ha un petit contingent a l’Afganistan, però formalment aquesta participació és voluntària; a partir del març passarà a ser obligatòria.

One thought on “Augmenta el nombre de montenegrins favorables a l’ingrés a l’OTAN, segons les enquestes oficials

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s