El Parlament búlgar pot prohibir la simbologia comunista

En tots els països “exsocialistes” un dels debats que més passions aixeca és precisament el del seu passat socialista.

En alguns casos, les decisions adoptades han estat molt contundents, com a Ucraïna per exemple, on s’ha equiparat, fa poc, comunisme i nazisme i s’ha procedit a il•legalitzar tres partits comunistes. En d’altres llocs, encara es pot passejar per amples avingudes amb estàtues en honor a Lenin, com a Transnístria, per exemple. A Bulgària, on el pas del « socialisme» al del « capitalisme» es va fer gairebé sense ruptures, també de tant en tant apareix aquest tema en el debat polític.

Els dos partits polítics que governen Bulgària, GERB i Bloc Reformista, han presentat al Parlament una proposta de llei que té com a objectiu prohibir els símbols propis de l’època socialista.

El dia 1 de febrer és commemorat a Bulgària com a jornada de record de les víctimes del comunisme. Durant aquest dia es pretén honrar la memòria de totes les persones que van morir durant els anys en què el Partit Comunista de Bulgària va estar en el poder, entre el setembre de 1944 i el novembre de 1989. Segons algunes dades, la xifra total de morts va ser de 30.000, tot i que aquesta xifra és controvertida, ja que no hi ha acord entre els historiadors a l’hora de decidir qui es considera víctima. La majoria d’aquestes morts es van produir en els primers anys, fins a finals dels anys cinquanta, moment a partir del qual la repressió es va deixar sentir amb menys intensitat, tot i que no va desapàrèixer.

El passat mes de desembre, una llei anul•lava certes limitacions a l’hora d’investigar casos d’abusos comesos durant aquells anys, però aquesta llei va ser recorreguda i està pendent d’una sentència ferma del Tribunal Constitucional. En d’altres països les accions hana nat més enllà, tot i que formalment no hi hagi cap prohibició de la simbologia comunista. Allà, a Romania, s’han fet alguns judicis que han acabat amb comdemnes de responsables de la repressió. Aquesta setmana mateix s’ha sentenciat Alexandru Visinescu a vint anys de presó, acusat de ser el responsable de la mort d’almenys dotze presos polítics entre els anys 1956 i 1963. Tot i aquest cas, és veritat que tampoc no han estat gaire nombroso els judicis per aquests motius. A Bulgària, però, no s’ha arribat mai als tribunals. També és veritat que la repressió política, condemnable lògicament, va ser de menor intensitat.

La proposta presentada pretén prohibir símbols, lemes, fotos, senyals… que enalteixein els règim anterior, així com inscripcions i escultures que tinguin a veure amb el Partit Comunista de Bulgària. A més, es preveu que en els casos en què no es puguin retirar de manera immediata s’hi posarà una inscripció que avisarà que ho seran tan aviat com sigui possible.

La proposta també preveu sancions si no es compleix aquesta normativa, uns 200 levs si es tracta de persones físiques i de 2.000 si es tracta de persones jurídiques. En cas que els governs locals encarregats de posar aquestes multes no ho facin, també seran sancionats.

La Comissió Dossier

També ha estat motiu de polèmica aquesta setmana pasada la proposta presentada pel Partit Socialista Búlgar de donar per acabada la feina de la Comissió Dossier, i substituir-la per un Institut de la Memòria Nacional.

L’any 2006 es va crear aquesta comissió, que s’havia d’encarregar d’estudiar el paper de diverses personalitats com a confidents dels serveis de seguretat. Des de llavors, el passat de diverses persones ha estat investigat (treballadors dels mitjans de comunicació, diplomàtics, sindicalistes, membres d’agrupacions religioses… ). Com que la llei no preveu que aquestes persones siguin sancionades o jutjades, els que es fa es només difusió pública del seu paper.

Aquesta comissió mai no ha estat ben vista pel principal partit de l’oposició, el Partit Socialista Búlgar, hereu directe del PCB. Des de fa temps en demana el tancament, ja que la considera inútil, i considera que l’únic que afavoreix és una cacera de bruixes en un moment on això no és necessari i que només crea conflictes.

També s’han mostrat contraris a aquesta comissió membres del Moviment pels Drets i Llibertats, partit de la minoria turca, i de l’ultradretà Ataka, liderat pel conmtrovertit Volen Siderov, que ha estat acusat de fer tasques d’espionatge durant aquells anys a favor dels serveis de seguretat de l’estat.

One thought on “El Parlament búlgar pot prohibir la simbologia comunista

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s