El govern de Montenegro supera una moció de confiança

Des de la tardor passada, els carrers de les principals ciutats de Montenegro, sobretot Podgorica, han estat l’escenari de les protestes de bona part de la ciutadania contra el govern encapçalat per l’incombustible Milo Djukanovic. Aquesta setmana s’ha discutit al Parlament una moció de confiança que havia de mesurar si l’actual cap de govern té prou suport per continuar governant.

Després de tres jornades d’intens debat, 42 diputats han donat suport al govern, mentre que vint hi han votat en contra. Per tant, Djukanvovic es podrà mantenir en el poder uns mesos més.

Entre els diputats que van votar a favor hi van haver, lògicament, els que formen part del Partit Democràtic dels Socialistes (DPS), del qual és membre Djukanovic, els de Montenegro en Positiu (PCG) i els Socialdemòcrates de Montenegro (SD).

Per la seva banda, hi van votar en contra, tal com era d’esperar, els membres del Partit Socialdemòcrata (SDP), liderat per Ranko Krivokapic –fins fa poc aliat de Djukanovic-, i el Partit Popular Socialista (SNP), i també alguns diputats independents, sense adscripció política.

De fet, el trencament de l’aliança entre Djukanovic i Krivokapic ha estat el detonant perquè el govern presentés aquesta moció de confiança, la superació de la qual permet a Djukanovic mantenir-se en el poder. Tots dos partits han col•laborat estretament els darrers divuit anys.

Arran del trencament de la histórica coalició, de fa poques setmanes, Djukanovic va oferir a Montenegro en Positiu que entrés a formar part del govern. Fins ara, aquest partit no havia fet saber quina era la seva postura, però el fet que votés afirmativament la moció fa pensar que pot assumir responsabilitats polítiques en el govern.

Finalment, els representants del Front Democràtic (DF), que ha estat el gran impulsor de les mobilitzacions populars contra el govern, es van absentar de la cambra com a forma de protesta. Consideren que és imprescindible la dimissió del govern, la convocatòria d’eleccions anticipades, i l’acció de la justícia per aclarir els nombrosos casos de corrupció que esquitxen el govern. Per aquest motiu, anuncien que continuaran impulsant mobilitzacions al carrer.

Fa uns dies que l’organisme independent OCCRP –que analitza i estudia la corrupció i el crim organitzat a l’àmbit de l’Europa oriental, Caucas i centre d’Àsia- va declarar Djukanovic com a corrupte de l’any.

Krivokapic, ara, ha ofert diàleg al Front Democràtic per tal d’arribar a acords, cosa que demostra que el país ha entrat en una nova fase, almenys pel que fa a les aliances polítiques.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s