Nostàlgia de Ceausecu. L’any 2014 dues terceres parts dels romanesos l’haurien votat per ocupar la presidència del país.

Aquest mes de desembre passat es van complir vint-i-sis anys de la caiguda de Nicolae Ceasescu a Romania, en unes circumstàncies encara ara poc aclarides. De resultes del que és conegut com a revolució de desembre es van produir més de mil cent morts, cosa que fa pensar que l’oposició al règim era molt important, però no cal oblidar que el Partit Comunista de Romania tenia llavors quatre milions de militants, xifra que representava un vint per cent de la població del país, una quantitat extraordinària de militants.

És evident que tots aquests militants, en la seva immensa majoria, molt probablement no eren al partit per motius exclusivament ideològics, sinó més aviat pels beneficis que en podien treure. Ara bé, bona part d’aquestes persones han pedut durant tots aquests anys una sèrie de prerrogatives i la seva vida en molts casos ha empitjorat. A més, el capitalisme que ha substituït el “socialisme” burocràtic de Ceausescu ha decebut importants capes de la població, ja que no ha portat la prosperitat tan desitjada, i ha enfonsat en la misèria moltes persones. Això ha fet, en èpoques de particular crisi sobretot, que es revaloritzi el passat i que hi hagi nostàlgics del règim del megalòman Ceausescu. Cada 26 de gener, en record de la data de naixement de Ceasescu, se li fa un acte d’homenatge en el cementiri on és enterrat, i aquesta setmana no ha estat una excepció.

En els darrers anys s’han publicat diverses enquestes sobre la percepció del règim comunista i sobre la percepció de Ceausescu.

L’any 2010 es van publicar els resultats d’una enquesta duta a terme per l’Institut Romanès d’Avaluació i Estratègia (IRES), una de les més elaborades i amb més enquestats. Va aportar una dada que crida molt l’atenció: un 41% dels enquestats hauria optat per votar Ceausescu en cas que s’hagués presentat a unes eleccions per a la presidència del país. Una altra dada rellevant és que el 63% del enquestats considerava que es vivia millor durant el comunisme, i un 68% afirmava que el comunisme era una bona idea, tot i que la seva aplicació no va ser la correcta.

Quatre anys més tard es va fer una enquesta similar, i els resultats van ser encara més contundents: segons digi.24.ro, que és qui la va encaregar, el 66% dels enquestats hauria votat Ceausescu per a aquest càrrec. També és veritat que l’enquesta era molt menys exhaustiva. No cal dir que la crisi d’aquests darrers anys ha incrementat notablement el nombre de persones que el veuen amb bons ulls.

Si mirem dades una mica més antigues, concretament de l’any 2007, del Baròmetre d’Opinió Pública, podem veure que el 32% de la població considerava que es vivia millor abans de l’any 1989. Per tant, les xifres eren sensiblement inferiors a les del 2010. Tot això demostra que a mesura que passen els anys la percepció de Ceausescu i del règim comunista és més positiva.

A les darreries de l’any 2013, una altra enquesta preguntava sobre més aspectes i detallava molt més les respostes segons franges d’edat, estudis, gènere, lloc de residència. La mostra, a més, era més gran, cosa que li dóna un valor especial. Aquesta enquesta va ser elaborada per l’INSCOP, i en podeu consultar les dades si cliqueu aquí.

Aquesta enquesta indicava que el 47,5% dels romanesos tenia una visió positiva, o més aviat positiva, de Nicolae Ceausescu, mentre que un 46,9% en tenia una visió negativa o més aviat negativa. L’enquesta també preguntava sobre Gheorghiu Dej, els líder comunista que va governar Romania amb anterioritat a Ceausescu. En aquest cas, la percepció també era més aviat positiva: 42,3% a favor i 39,1% en contra. En canvi, la dona de Ceasescu, Elena, que exercí una gran influència durant els anys que Ceasescu va estar al poder, només obtenia un 12,1% d’aprovació.

Si s’analitzen les dades d’aquesta enquesta amb més detall, es pot comprovar que el comunisme és més ben valorat per les dones (46,9%) que pels homes (42,4%). També es veu que les persones més grans són les que el valoren més positivament (al cap i a la fi són també els que en poden tenir un record): en el cas dels més grans de 65 anys el valoraven positivament el 51,7%, mentre que entre els joves d’entre 18 i 34 anys un 34,1% (xifra gens menyspreable). També va rebre la valoració més positiva entre les persones que tenien estudis primaris (56,1%), i baixava paulatinament a mesura que el nivell d’estudis anava augmentant. D’entre les persones amb estudis superiors només el valorava positivament el 34,4%.

Una altra dada que és interessant és que era més ben valorat en els mitjans rurals que no pas en els urbans: la diferència era del 49,1% al 41%. Finalment, geogràficament també es podien apreciar diferències significatives. On era més ben valorat el període comunista era a Moldàvia i a la Bucovina (el 51,7%) i on menys, lògicament, a les zones on es concentra la minoria hongaresa, el Banat, Crisana i Maramures, amb el 36,2%.

 

One thought on “Nostàlgia de Ceausecu. L’any 2014 dues terceres parts dels romanesos l’haurien votat per ocupar la presidència del país.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s