Eleccions anticipades a Sèrbia

Aquest cap de setmana, en una reunió a Belgrad del governant Partit Progressista Serbi (SNS), el primer ministre d’aquest país, Aleksander Vukcic, va anunciar la convocatoria d’eleccions anticipades, que probablement es faran aquest mes d’abril.

Feia temps que s’estava especulant amb aquesta possibilitat, però va sorprendre l’anunci fet de manera tan imminent. Ara, el pas següent que haurà de fer Vucic és presentar una proposta de dissolució del Parlament al president de l’estat, el també progressista Tomislav Nikolic. Malgrat el nom, el Partit Progressista és un partit clarament conservador, que ha estat acusat de tenir un tarannà antidemocràtic autoritari i profundament liberal en el terreny econòmic. Ara bé,´els sondejos d’opinió indiquen que té un suport força important de la població, que avala la seva política de negociació per a l’ingrés a la Unió Europea, de negociacions amb el govern de Kosova, i de gestos conciliadors amb Bòsnia.

Pot cridar l’atenció que es convoquin eleccions anticipades si es té en compte l’abassegadora majoria que té el Partit Progressista en el Parlament. Les darreres eleccions van tenir lloc el març de l’any 2014, i els resultats van ser clarament favorables a aquesta formació. Del total de diputats que conformen el Parlament (dos-cents cinquanta), 158 són del Partit Progressista. A més, governa en coalició amb la segona força política del país, el Partit Socialista (SPS), el partit fundat per Slobodan Milosevic, que compta amb 44 diputats. Això fa que la majoria governamental sigui aclaparadora i no pateixi cap mena de bloqueig en la cambra legislativa.

L’oposició, per la seva banda, és molt fràgil. En aquests moments, està formada pel Partit Democràtic (DS), antic partit governant, liderat per Bojan Pajtic, cap de govern de la Voivodina, amb una ideologia que es pot ubicar al centre-esquerra. Aquest partit té 19 diputats. L’altre partit opositor és el Partit Socialdemòcrata, amb 18 diputats, i liderat per Boris Tadic, antic membre del Partit Democràtic, del qual es va escindir poc abans de les anteriors eleccions, de 2014. Tadic va arribar a ser president de Sèrbia, però la desfeta en la darrera convocatoria presidencial va provocar la pèrdua del lideratge del Partit Democràtic, i la posterior marxa d’aquest partit i creació d’un de nou.

Tot sembla indicar que aquestes eleccions se celebraran el 25 d’abril, coincidint amb les eleccions que han de tenir lloc a la Voivodina.

Segons els analistes, el motiu principal que pot haver provocat aquesta precipitació alhora de convocar eleccions pot ser els bons pronòstics de les darreres enquestes electorals. Les últimes de què es té constància, de l’octubre de l’any passat, vaticinaven un percentatge de vots per al Partit Progressista entorn del 45,8%; els seus socis socialistes de govern, un 10,4%; el Partit Democràtic, el 9,4%, i el Partit Radical (l’SRS de Vojislav Seselj), el 5,8%, que li permetria tornar a tenir rellevància política, després que en les darreres eleccions quedés fora del Parlament.

El fet que es faci coincidir les eleccions amb el comicis de la Voivodina es pot interpretar com un intent de rendibilitzar el suport popular de què gaudeix el Partit Progressista en un terriotri on tradicionalment treu mals resultats. El fet de fer coincidir les dues convocatòries pot afavorir uns bons resultats. D’altra banda, tenint en compte que no es preveu una clara recuperació econòmica, i que les mesures antisocials s’intensificaran, alhora que diversos escàndols vinculats amb la corrupció i la censura que pateixen els mitjans de comunicació poden deteriorar la imatge del govern, pot ser un bon moment per reforçar el poder abans no comenci a erosionar-se de manera greu.

Els partits de l’oposició ja han començat a fer moviments per tal de bastir fronts unitaris que permetin plantar cara a l’SNS. El partit Socialdemòcrata ha iniciat converses amb el Partit Liberl Demòcrata, la Lliga Socialdemòcrata de la Voivodina i el Moviment Nacional Serbi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s