Macedònia: protestes ciutadanes a Skopje contra la pol•lució

En aquestes darreres setmanes han estat constants les mobilitzacions contra la greu situació de contaminació ambiental de diverses ciutats balcàniques. On hi ha hagut les concentracions més importants ha estat a la capital macedònia, Skopje.

Aquest dilluns s’hi va convocar una manifestació (que va aplegar uns quants milers de persones), convocada per una trentena d’entitats ecologistes, associacions veïnals i ong’s, davant la seu de l’ajuntament, on es demanava que les autoritats competents prenguessin mesures contra la contaminació de l’aire. Els manifestants proposaven algunes mesures concretes, com la prohibició de l’ús dels pneumàtics dels automòbils com a combustible, la instal•lació de filtres més efectius a les indústries, la renovació de la xarxa de gas de la ciutat, l’aturada de la tala d’arbres o l’ús exclusiu del transport públic… Van posar una data límit, 15 de gener, perquè les autoritats adoptessin aquestes mesures. En cas contrari, van anunciar que intensificarien les seves accions.

De fet, fa uns dies el govern macedoni ja va prendre mesures preventives, com recomanar a les persones més grans de seixanta anys, dones embarassades i persones amb malalties cròniques que no surtin de casa, com a mínim fins al dia 4 de gener, en què es preveu que les condicions atmosfèriques millorin, cosa que pot facilitar una millora de les condicions ambientals.

Aquesta situació, de crisi ecològica, no afecta només Skopje (que és considerada com una de les ciutats més contaminades d’Europa), sinó també altres cituats del país, com Tetovo (al nord-oest), on també hi ha hagut importants protestes. En aquesta ciutat, a més, s’hi afegeix el fet de l’existència de nombrosos abocadors incontrolats.

Fora de Macedònia, i en l’àmbit balcànic, també hi ha hagut importants protestes aquesta mateixa setmana a Lukavac (unes dues mil persones), al nord-est de Bòsnia, per demanar que es compleixi la legalitat pel que fa a als filtres industrials. A Sarajevo també hi ha hagut protestes, que han forçat el govern cantonal a prendre mesures, aquest 30 de desembre, per tal de reduir les emissions provocades pel trànsit rodat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s