Protestes dels treballadors contra la reforma laboral a la República Serpska

Aquest 28 de desembre, unes cinc mil persones van protagonitzar una protesta a Banja Luka contra el projecte de reforma laboral que havia de votar el Parlament de la República Serpska, una de les dues entitats que conformen Bòsnia i Hercegovina. La protesta es va convocar simultàniament a la sessió parlamentària que havia d’aprovar aquesta reforma.

En el decurs de la concentració, que va començar a la seu dels sindicats, els manifestants es van adreçar fins a l’edifici de l’Assemblea Nacional, de la capital d’aquest territori. Un cop hi van arribar, van sol•licitar d’entrevistar-se amb el primer ministre, Zeljko Cvijanovic, que no els va voler rebre. Davant d’aquesta resposta, els manifestants van intentar entrar-hi, però la policia els ho va impedir de manera contundent, fins al punt que diverses persones van resultar ferides.

La principal líder sindical, Ranka Misic, va demanar que es retirés aquesta proposta de llei tramitada d’urgència, ja que segons els sindicats implica una dràstica pèrdua de drets laborals . Els partits opositors es van mostrar d’acord amb aquesta petició, i van mostrar el seu suport als manifestants.

No cal dir que els partits que donen suport al govern s’hi van negar, i la van aprovar, encara que l’oposició fos absent del Parlament, com a mostra de suport als sindicats.

El passat mes de juny, la Federació de Bòsnia i Hercegocina (l’altra entitat del país), ja va aprovar una reforma laboral en uns termes molt semblants, cosa que també va provocar les ires dels sindicats.

Aquests canvis legislatius responen a les pressions de l’FMI, que va exigir canvis en aquest sentit. Abans de l’estiu, representants d’aquest organisme van visitar el país i van demanar mesures liberalitzadores i canvis en la legislació laboral, en la línia d’una més gran “flexibilització”. En cas contrari, l’FMI s’hauria negat a oferir “suport financer”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s