Un referèndum a Eslovènia tomba el matrimoni entre persones del mateix sexe

Aquest cap de setmana, els eslovens han votat molt majoritàriament contra el matrimoni de persones del mateix sexe, en un referèndum. Més dels 63% dels votants s’hi han manifestat en contra. Això farà derogar la normativa que es va aprovar el mes de març d’aquest any. 

El passat mes de març, el parlament eslovè va aprovar (entrada a Balcània del mes de març) un canvi legislatiu que permetia el matrimoni entre persones del mateix sexe. Aquesta mesura, proposada pel partit Unió d’Esquerres (a l’esquerra dels soicaldemòcrates), va aconseguir, al Parlament, un clar suport de 51 vots, mentre que el total de vots negatius va ser només de 28. A part de la Unió d’Esquerres, també hi van votar a favor els tres partits que formen part del govern, la Llista de Miro Cerar, els Socialdemòcrates i el Partit dels Pensionistes (DeSus). A més, comptava també amb l’indiscutible suport del president del país, Borut Pahor.

Aquest canvi legal va permetre equiparar Eslovènia amb els països amb legislacions més avançades sobre aquest tema. Aquesta llei també permetia l’adopció.

En el moment de la seva aprovació, però, tant l’església catòlica, força influent a Eslovènia –tot i que menys que a la veïna Croàcia-, com diversos grups conservadors, com els democristians de Nova Eslovènia, van anunciar que iniciarien una campanya per derogar-la. També hi estava en contra el principal partit de l’oposició, el Partit Democràtic Eslovè, SDS. Per fer això, van iniciar una recollida de signatures, condició indispensable per poder demanar la convocatòria d’un referèndum. En van recollir 40.000, amb una campanya que duia per nom “Els infants estan en joc”.

Finalment, aquest diumenge, 20 de desembre, els eslovens van ser convocats a les urnes per expressar la seva opinió. Els resultats van ser molt contundents, ja que el 63,4% dels vots van ser contraris al fet que el matrimoni fos definit com la unió entre dos adults, mentre que només hi van votar a favor el 36,6%. No cal dir que la jerarquia eclesiàstica es va implicar a fons en la campanya.

Eslovènia era l’únic país de l’antiga Iugoslàvia i de l’antic camp socialista que havia fet el pas de legalitzar els matrimonis homosexuals. Els resultats d’aquest referèndum representen un clar revés als drets individuals en el que és, probablement, el país de l’antiga Iugoslàvia amb una mentalitat més liberal.

Tot i això, els partidaris de la llei, tal com estava aprovada, han comentat que això no és més que un entrebanc, i que finalment s’acabarà imposant el sentit comú. Per aquest motiu, continuaran treballant per aconseguir la igualtat de drets. Entre d’altres motius que han utilitzat per explicar la derrota és el fet de la baixa participació, que ha estat tan sols del 36,2%, cosa que ha implicat que va anar a votar sobretot qui estava fortament mobilitzat en contra.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s