Moldàvia: un diputat socialista estripa al Parlament un mapa de la Gran Romania

La república de Moldàvia està vivint moments d’intens debat i canvi. En el marc d’aquesta crisi, un tema que ha tornat al primer pla de la vida política és el de la possiblitat de la reunificació amb Romania.

No és un tema nou. Des de fa molts anys que se’n publiquen enquestes i que s’organtizen concentracions a favor o en contra. Ara bé, aquest any ha agafat una més gran magnitud. L’última enquesta publicada revela que un 21% dels moldaus votarien a favor de la reunificació mentre que els contraris superarien el 50%.

Un incident que demostra clarament el pes que té aquesta qüestió és el que va protagonitzar el 10 de desembre un diputat del Partit Socialista, Vlad Batrancea, que va estripar en el Parlament un mapa de la Gran Romania.

Des del moment que Moldàvia va accedir a la independència, l’actitud del Partit Comunista havia estat sempre de no apostar per l’acostament a Romania i a la Unió Europea i, en canvi, aproximar-se a Rússia. A les darreres eleccions, el Partit Comunista va ser superat en vots pel Partit Socialista, fins llavors molt minoritari. Els socialistes, però, mantenen una actitud similar (i fins i tot de vegades més contundent), ja que també propugnen estrènyer els vincles amb Rússia en detriment dels vincles amb la Unió Europea.

Amb aquest gest, Batrancea volia denunciar el que considera propaganda romanesa a les escoles, motiu pel qual va demanar la compareixença de la ministra d’Educació, Corina Fusu, després que el Ministeri d’Educació fes arribar a les escoles del país mapes de la Romania de l’any 1930. Cal recordar que durant el període d’entreguerres, Moldàvia va formar part de Romania.

Aquests fets han aixecat una forta controvèrsia a Moldàvia, i s’han tirat endavant algunes accions per reprovar l’actitud de Batrancea, entre les quals destaca una carta d’Alina Zotea, diputada del Partit Liberal, adreçada al president romanès, Johannis Klaus, on demana que no es deixi entrar Batrancea a l’Estat romanès.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s