Manifestació contra l’ingrés de Montenegro a l’OTAN

A principis d’aquest mes de desembre, el govern de Montenegro va rebre oficialment la invitació de l’Aliança Atlàntica per formar part d’aquest d’aquest organisme. Aquesta era una proposta que feia temps que el govern desitjava rebre, tot i l’oposició d’una part important de la població del país.

De fet, en els últims mesos s’han fet un seguit d’enquestes sobre aquest tema, i en totes el resultat majoritari ha estat contrari a aquesta integració, tret de l’última on la diferència percentual era mínima a favor del sí. A efectes pràctics, però, es pot considerar que la situació és d’empat tècnic entre els partidaris i els detractors.

L’actitud envers l’OTAN també és substancialment diferent entre els diferents grups ètnics del país.

L’oposició a aquest ingrés és particularment intensa entre la població que es considera sèrbia, un percentatge molt important en el conjunt del país (aproximadament el 29%). Evidentment, el conflicte que va enfrontar Sèrbia- Montenegro i l’OTAN durant la guerra de Kosova, l’any 1999, té un pes important en aquesta actitud, tot i que és veritat que l’aviació de l’OTAN va actuar amb especial cura a l’hora de bombardejar Montenegro, ja que pretenia aprofitar el relatiu allunyament del govern d’aquest país de la política sèrbia en general i de Milosevic en particular.

Des que es va fer públic aquest anunci s’han succeït les manifestacions contra l’OTAN, la darrera de les quals va tenir lloc aquest cap de setmana passat, a Podgorica, la capital. Segons les dades aportades per diferents mitjans, el nombre d’assistents oscil•lava entre els vuit-cents, segons les fonts policials, i els cinc mil, segons els organitzadors de la protesta. Entre els crits que més es van corejar hi havia els de “Rússia, Rússia” i “Kosovo és Sèrbia”.

Entre els assistents a la manifestació hi havia Mojmir Bulatovic (retirat de la vida política des de fa quinze anys), que va arribar ser president de Montenegro i primer ministre de Iugoslàvia.

També donaven suport a la protesta els partits Nova Democràcia i Partit Popular Democràtic Serbi, que formen part del Front Democràtic, la coalició opositora que ha organitzat les grans manifestacions de protesta contra el govern de Djukanovic d’aquests mesos d’octubre i novembre. Ara bé, com a coalició, el Front Democràtic ha evitat sumar-se a les protestes, donada l’heterogeneïtat de la seva composició.

L’actitud del govern rus des del moment que es va fer pública aquesta invitació va ser la de rebuig frontal, i considerar-la com una agressió als seus interessos. Ahir mateix, el govern rus demanava que se celebrés un referèndum a Montenegro per tal que sigui la població qui prengui la decisió final, convençuda que la decisió majoritària serà contrària.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s