La policia montenegrina desmantella violentament l’acampada opositora davant del Parlament

Les mobilitzacions pacífiques d’aquests darrers dies a Montenegro, que tenen com a objectiu la dimissió del govern i la convocatòria d’eleccions anticipades, van ser reprimides policialment ara fa dos dies.

Segons informen nombrosos mitjans internacionals i montenegrins, diverses persones, entre les quals hi havia també diputats del parlament montenegrí, van ser ferides durant l’actuació policial contra els manifestants. Feia dies que el govern inisistia en la necessitat de desmantellar l’acampada que s’havia organtizat davant del parlament. A aquestes crides del govern, l’oposició havia respost que no tenien intenció de fer-ho, ja que eren totalment pacífiques i que no hi havia motiu per fer-ho.

La policia, seguint ordres governamentals, doncs, va dissoldre el campament, cosa que va provocar diversos ferits. No va dubtar a utilizar material antiavalots i gas per dissoldre els manifestants, que van intentar construir algunes barricades. Una de les persones que va denunciar ser víctima de la brutalitat policial és Milan Knezevic, un dels líders de la coalició opositora Front Democràtic.

La policia, per la seva banda, va efectuar, pel cap baix, una dotzena de detencions, entre els quals hi ha dos diputats del Front Democràtic, i també un periodista del diari montenegrí Dan i un altre d’un mitjà digital, també montenegrí.

La força de l’actuació policial també ha sorprès institucions que no estan implicades en les mobilitzacions, com per exemple l’església ortodoxa, que ha demanat una investigació independent per tal d’aclarir els fets.

El govern ha argumentat que el permís per fer l’acampada tenia com a data de finalització el dia 10 d’octubre i que, per tant, el termini per desmantellar-la ja havia expirat. Segons el govern, ja s’ha demostrat prou clarament la seva bona voluntat en permetre que s’allargués aquesta acampada més enllà de la data anunciada.

Segons les forces opositores, el nombre de policies desplegats va ser d’un miler, un nombre extraordinàriament elevat, tenint en compte que els manifestants no arribaven a aquesta xifra.

Alguns representants opositors, com Koca Pavlovic, van sentenciar que Djukanovic havia enviat el missatge a la ciutadania que estava disposat a utilitzar tots els mitjans per tal de mantenir-se en el poder.

L’endemà mateix d’aquests incidents, ahir diumenge, va tenir lloc la manifestació opositora més multitudinària. Segons els organitzadors, unes deu mil persones es van concentrar i es van referrmar en les seves demandes. Segons fonts governamentals, el nombre de manifestants no va superar els cinc mil. La reacció policial ha provocat un efecte no desitjat, com és un més gran suport a les protestes. Algunes ong’s i partits que fins ara no havien pres part activa en les accions, s’hi han afegit. Les plataformes opositores han posat un termini d’una setmana, fins dissabte, perquè és produeixi la dimissió del govern.

Els representants diplomàtics dels governs occidentals han fet una crida a la calma i a la resolució pacífica del conflicte. En aquests moments, Montenegro està negociant el seu ingrés a l’OTAN, ingrés al qual és contrària una bona part de la societat montenegrina. Una bona part dels manifestants va fer un acte de protesta la setmana passada contra la presència d’Stolthenberg, secretari general de l’OTAN, a Podgorica, per negociar aquest tema.

Aquestes manifestacions, que van començar ara fa dues setmanes, tenen com a objectiu la dimissió del govern, al qual acusen de corrupció, clientelisme, frau electoral, nepotisme… i que es convoquin eleccions anticipades.

Més informació sobre les protestes i els motius que les provoquen: https://balcaniablog.wordpress.com/2015/10/06/continuen-les-manifestacions-contra-el-govern-a-montenegro/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s