L’Assemblea Democràtica d’Ístria, els regionalistes istrians

La setmana passada, la presidenta croata, Kolinda Grabar-Kitarovic, va signar el decret que convocava les eleccions parlamentàries del dia 8 de novembre.

Els resultats d’aquesta contesa electoral es preveuen incerts i no és gens clar que hi hagi un majoria prou folgada de cap de les dues grans coalicions electorals, la que s’agrupa entorn de la conservadora Unió Democràtica Croata (HDZ) i la que s’agrupa al voltant del Partit Socialdemòcrata, actualment en el govern.

Per tant, molts analistes consideren que els partits petits poden tenir un paper important en el futur parlament, i un d’aquests partits és l’Assemblea Democràtica d’Ístria (en serbocroat Istarski Demokratski Sabor, i en italià Dieta Democratica Istriana), una organització força atípica, ja des dels seus inicis, en el panorama polític croat.

El partit es va fundar l’any 1990, tot i que no es va presentar a les eleccions que van tenir lloc aquell any, cosa que sí que va fer l’any 1992. Els primers dirigents que va tenir van ser Ivan Pauletta i Mario Sandric. De manera sorprenent, va aconseguir uns resultats extraordinaris, ja que va vèncer clarament en les tres circumscripcions istrianes. Aquesta victòria contrastava de manera evident amb els resultats a la resta del país, que van donar la majoria al partit de Franjo Tudjman (HDZ) a totes les regions i comtats.

Va cridar molt l’atenció el discurs d’aquesta formació, que defugia el nacionalisme conservador de l’HDZ i la seva ambigüitat a l’hora de posicionar-se sobre alguns fets històrics, com el règim feixista ústaixa, i que apel•lava a una mena de liberalisme social, lleugerament escorat cap a l’esquerra.

Des de la seva fundació, l’IDS es va presentar com un partit que tenia com a objectiu la defensa de la forta personalitat d’Ístria, amb un to marcadament regionalista (amb la demanda d’autonomia per al territori), la defensa dels seus interessos econòmics i la igualtat de les llengües italiana i serbo-croata. També va marcar distàncies amb els socialdemòcrates, tot i que anys després entraren en el primer govern d’aquesta formació l’any 2000, d’Ivica Racan. Les desavinences amb els socialdemòcrates, però, n’acabaren provocant la sortida al cap de poc temps.

Va patir, poc temps després, una escissió per l’esquerra, que donà lloc a la creació del Fòrum Socialdemòcrata d’Ístria, liderat per Luciano Delbianco, encara actiu.

Més endavant, però, tonraren a acostar-se als socialdemòcrates. En aquests moments tenen tres diputats en el parlament croat, i a les darreres eleccions es van presentar com a membres de la coalició Kukuriku, la coalició de partits entorn del Partit Socialdemòcrata. En aquestes eleccions del mes de novembre, però, concorreran una altra vegada en solitari.

Des de l’any 2006 forma part de l’Aliança dels Liberals i Demòcrates Europeus (ALDE), com CDC.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s