El bombardeig de Belgrad, 1941

Entre els dies 6 i 10 d’abril, la Luftwaffe, l’aviació nazi, va bombardejar la ciutat de Belgrad. Aquesta operació militar va ser coneguda amb el nom d’Operació Càstig (Strafgericht) i va ser la resposta de Hitler a la revolta popular que va fer fora el príncep Pau, que havia signat el pacte Tripartit, i que, per tant, s’havia unit a les potències de l’Eix. Aquest revolta va tenir lloc el 26 de març, amb un clar suport popular. El nou govern, encapçalat pel general Simovic, va haver de fer front a aquesta terrible represàlia i a la posterior invasió del país per forces alemanyes, italianes i hongareses. El 17 d’abril, la totalitat del país havia estat ocupada.

El bombardeig de Belgrad va ser un dels primers bombardeigs que tenia com a objectiu atemorir la població civil i provcoar el màxim nombre possible de morts i danys materials. Va coincidir, a més, amb el diumenge de Rams, data en què la ciutat era visitada per moltes persones de les rodalies. També es van atacar nombroses infraestructures civils i militars i es va destruir per complet la Biblioteca Nacional.

No hi ha acord sobre el nombre total de víctimes mortals. Se’n coneix, amb seguretat, el nom de 2.274, però segons alguns autors el nombre de morts pot ser molt més elevat. Les dades de l’exèrcit alemany pugen aquesta quantitat a disset mil.

Belgrad no va ser l’única ciutat bombardejada. També ho van ser Nis, al sud de Sèrbia, Sarajevo i Kagujevac. L’aviació italiana tambè atacà ciutats de la costa dàlmata i Mostar.

L’abril de 1944, Belgrad va patir també el bombardeig de les forces aliades, bàsicament nord-americanes, que provocà més d’un miler de morts.

No s’han trobat filmacions sobre el bombardeig de Belgrad que es puguin considerar reals, tot i que no és difícil de trobar-ne muntatges, presentats com a veritables.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s