Eleccions parlamentàries a Croàcia, el 8 de novembre

Aquest dilluns, 5 d’octubre, la presidenta de Croàcia, Kolinda Grabar-Kitarovic va signar el decret de convocatoria d’eleccions el proper 8 de novembre.

Des de les darreres eleccions presidencials, a Croàcia hi ha una cohabitació entre, d’una banda, la presidenta Grabar-Kitarovic, membre de la conservadora Unió Democràtica de Croàcia, el partit fundat per Franjo Tudjiman, i el cap del govern, Zoran Milanovic, del Partit Socialdemòcrata. Aquesta cohabitació ha comportat nombroses contradiccions entre els dos principals mandataris del país.

A les eleccions de l’any 2011 (del mes de desembre) es van presentar dues grans coalicions: una entorn dels socialdmòcrates, que va ser coneguda amb el nom de Coalició Kukuriku i l’altra entorn de l’HDZ.

La coalició Kukuriku, formada pels socialdemòcrates i els seus tradicionals aliats (liberal-demòcrates, l’Assemblea Democràtica d’Ístria i el Partit dels Pensionistes) va aconseguir una clara majoria, amb 80 escons. Per la seva banda, l’HDZ i els seus partits coaligats (Centre Democràtic i Partit Cívic, tots dos partits molt minoritaris) es van quedar amb només 44 escons, una extraordinària derrota, tenint en compte, sobretot, que l’HDZ ha estat el partit que tradicionalment ha tingut més cotes de poder i més militants.

Pel que fa a les formacions més a l’esquerra, només va obtenir representació parlamentària, amb el cinc per cents dels vots, el Partit Laborista.

Finalment, les opcions més a la dreta encara van tenir uns pobres resultats. L’Aliança Croata Democràtica de Baranja i Eslavònia (del criminal de guerra Branimir Glavas) i el Partit Croat de Drets, el partit tradicional de l’extrema dreta, van obtenir sis i un escó respectivament.

Segons les últimes enquestes, els resultats del 8 de novembe poden ser molt ajustats. Les últimes que s’han fet públiques donaven una projecció de vots de vora el 33% per al partit de Grabar-Kitarovic i un 32% per als socialdemòcrates. Una altra enquesta publicada uns dies abans donaven un lleuger avantatge a la candidatura de Milanovic, per davant de la de Tomislav Karamarko, el candidat de l’HDZ.

Abans de l’estiu, Milanovic va fer diversos intents d’incorporar els laboristes en la seva coalició, tot i que la popularitat d’aquest partit ha baixat considerablement, fins al punt que es considera que molt probablement no entrarà al futur parlament. D’altra banda, caldrà veure quin resultat obtindran els ecologistes, que a les darreres eleccions europees van aconseguir uns resultats excel•lents. El carisma de la líder verda croata, Milena Holy, pot fer que acaparin els vots provinents dels sectors més alternatius de l’esquerra. A les eleccions europees van acostar-se al deu per cent dels vots.

Finalment, caldrà veure si l’extrema dreta aconsegueix prou suport per ser decisiva en el futur parlament. Públicament s’ha fet notar molt aquests darrers anys, en campanyes contra la població rom i, sobretot, en contra de la presència de l’alfabet ciríl•lic. Tot i la seva incidència pública, els resultats electorals acostumen a ser més modestos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s