Continuen les manifestacions contra el govern a Montenegro

Abans de l’estiu, diversos grups opositors van anunciar importants mobilitzacions aquest mes de setembre contra el govern, amb l’objectiu de provocar-ne la dimissió. Les pràctiques corruptes, fraus, pràctiques antidemocràtiques, control de premsa i nepotisme estan instal·lats a la vida política montenegrina des de fa molts anys, un país absolutament controlat per Milo Djukanovic (encara jove, ja que només té 53 anys), des de l’any 1991.

Aquest dilluns van tenir lloc manifestacions en quinze localitats del país. La convocatòria dels grups opositors va aplegar, en total, diversos milers de persones, tot i que és difícil quantificar-ne exactament el nombre. De fet, l’única concentració “legal” era la de la capital, Podgorica. A la resta de ciutats, uns dies abans, el govern havia fet saber que no hi havia el permís per poder-les realitzar. Fins i tot, la policia tenia ordres de controlar tots els grups que excedissin el nombre de vint persones. Això va fer que probablement moltes persones desistissin d’assistir-hi. Els grups opositors tenien especial interès a manifestar-se als llocs on el partit governamental té, precisament, més força, per demostrar, segons ells, que també tenen presència a les zones on es va cometre frau electoral.

Aquestes protestes opositores, tal com havien previst els organitzadors van començar el 27 de setembre, amb una concentració, de milers de persones (segons alguns mitjans, unes tres mil persones –una xifra no menyspreable en un país amb poca tradició de manifestacions-), amb la demanda clara de dimissió de Djukanovic.

En aquest sentit, la protesta pretén seguir el model que es va seguir a la propera república de Macedònia, on milers de persones es van concentrar durant setmanes contra el govern corrupte del president Gruevski. Finalment, aquestes mobilitzacions, a Macedònia, van acabar amb una mediació internacional i un acord entre els principals partits del país, de manera que el 24 d’abril, de l’any vinent, hi haurà eleccions anticipades, i mentrestant un govern multipartidista de transició porta les regnes del país.

L’objectiu de l’oposició montenegrina és exactament el mateix: la dimissió del govern de Djukanovic i unes eleccions anticipades.

L’oposició, el dia 27, es va concentrar davant la seu del Parlament, amb lemes com Fora lladres! o Dimissió! Seguint el mateix patró que es va seguir a Macedònia, i també més recentment a Moldàvia, on manifestants opositors també estan concentrats davant la seu del govern fins que n’aconsegueixin la dimissió, part dels manifestants van decidir quedar-s’hi i acampar en tendes de campanya fins que n’assoleixin l’objectiu. De moment, el nombre de persones que han passat aquestes nits davant el Parlament és d’aproximadament de 400 persones. També van comminar la població a concentrar-se davant del Parlament cada dia a dos quarts de set del vespre, estratègia que també es va seguir a Macedònia.

Les mesures policials adoptades pel govern han estat, en tot moment, extraordinàries, i des del primer dia la concentració de forces policials ha estat molt nombrosa tenint en compte el nombre de concentrats, cosa que es va tornar a demostrar en les últimes manifestacions.

Djukanovic és l’autèntic protagonista de la política montenegrina des de principis dels anys noranta. Ha ocupat de manera ininterrompuda el lloc de president del país o bé també de primer ministre. En aquests moments, és el primer ministre, des de les darreres eleccions, que van tenir lloc l’any 2012. El govern està format pel Partit Democràtic dels Socialistes (DPS), el seu principal aliat, el Partit Socialdemòcrata (SDP), hereus de l’antiga Lliga Comunista de Iugoslàvia, i per partits de les minories ètniques.

El principal impulsor de la mobilització, per la seva banda, és el Front Democràtic (DF), que engloba diferents partits opositors. En les manifestacions que han tingut lloc s’han vist moltes banderes sèrbies, fet gens estrany si es té en compte que els principals partits opositors es consideren proserbis, i fins i tot alguns retrats de Putin. Un dels principals portaveus del moviment és Andrija Mandic, clarament proserbi. Ara bé, també s’han vist banderes montenegrines i també albaneses, i fins i tot nord-americanes, cosa que demostra l’extraordinària heterogeneïtat del moviment. Molts estudiants, també, s’han afegit a les protestes i han fet una crida als joves a participar-hi.

El Front Democràtic és la segona força parlamentària, lloc que va ocupar després de les últimes eleccions, en les quals va desplaçar d’aquest lloc el Partit Socialista Popular, el tradicional partit opositor proserbi. El principal partit d’aquesta coalició és NOVA, on milita Mandic. També en formen part el Moviment pels Canvis, més interètnic, i el Partit Democràtic per la Unitat.

L’oposició continua criticant les declaracions del principal responsable de la policia, Stojanovic, que va alertar de manera reiterada que aquestes concentracions poguessin en violència, tot i que fins ara han estat del tot pacífiques. Per aquest motiu, els líders opositors n’han demanat la dimissió. Així mateix, consideren que els mitjans de comunicació públics, com la RTCG (Ràdio Televisió de Montenegro), estan fent un molt escàs i esbiaixat seguiment de les protestes. Si es miren les notícies dels mitjans públics es fàcil de comprovar que amb prou feiens es veuen imatges dels manifestants, i només es veuen les imtages dels periodistes informant-ne.

El govern, per la seva banda, ha valorat que aquestes manifestacions són una mostra d’irresponsabilitat, que desafien la legitimitat democràtica, tot acusant-los de populisme, i exhorta l’oposició a aixecar l’acampada i a no manifestar-se més. Ha tornat a demanar a l’oposició que no convoqui manifestacions alegals i a desallotjar els espais públics, en clara referència a l’acampada permanent. L’oposició ja ha comunicat que no tenen intenció de cedir davant d’aquestes pressions i que no desmantellaran l’acampada. A més, insisteixen que aquest territori, el de l’acampada, és l’únic territori autènticament lliure del país.

 

2 thoughts on “Continuen les manifestacions contra el govern a Montenegro

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s