Una gran creu al centre de Bucarest, nou monument dedicat a les víctimes del comunisme

Segons han informat diversos mitjans (BIRN, Romania Insider o Adevarul), el Senat romanès ha aprovat aquesta setmana diverses mesures relatives al passat comunista del país.

D’una banda, des d’un punt de vista més simbòlic, s’ha fet una condemna formal del règim (ja n’havia fet una l’expresdient Traian Basecu l’any 2006). A més, s’ha decidit posar en funcionament un Museu Nacional del Totalitarisme Comunista al centre de la capital, que obrirà les portes al públic d’aquí a nou mesos i, finalment, també s’ha decidit construir un gran monument al centre de la ciutat, en concret a la plaça Universitat, dedicat a les víctimes del “comunisme”.

Aquest momument consistirà en una gran creu d’acer inoxidable, d’una alçada aproximada d’entre vint i vint-i-cinc metres d’alçada. A més, estarà permanentment il•luminat i estarà envoltat de banderes romaneses. Es preveu que s’inaugurarà a principis de l’any vinent.

Moltes persones han criticat la decisió de la construcció d’aquesta gran creu, ja que consideren que una creu no representa totes les vícitimes. A més, també s’ha criticat el mal gust, estètic, de la proposta. Entre les persones que han arribat a considerar ridícula aquesta proposta hi ha Theodor Paleologu, membre de la comissió de Cultura, segons informa el diari romanès Adevarul.

És indiscutible que unes mesures d’aquest tipus han provocat reaccions contraposades. És evident que l’actitud de la població romanesa en relació amb els anys del “socialisme”, entre 1947 i 1989, és sovint contradictòria. Per a molta gent és el record d’anys de repressió, de fam i de misèria. No són poques, però, les persones que en tenen una visió no tan negativa. Ara fa un any i mig es va publicar una enquesta en la qual una tercera part dels ciutadans romanesos afirmava que votaria Ceaucescu en cas que es pogués presentar a unes eleccions. A més, cal recordar que el cop d’estat que el var fer caure va estar protagonitzat per persones del seu entorn més immediat, cosa que ha fet que durant molts anys mantinguessin una postura ambigua i evitessin la condemna formal.

Fonts:

BIRN:

http://www.balkaninsight.com/en/article/planned-cross-in-bucharest-embarass-some-romanians-09-29-2015

Adevarul:

http://adevarul.ro/news/bucuresti/proiectul-crucii-25-metri-piata-universitatii-bucuresti-desfiintat-deputatul-theodor-paleologu-este-prost-gust-perfect-1_5606670ff5eaafab2c04911a/index.html

Romania Insider:

Bucharest builds giant lighted cross to condemn communism

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s