Govern i oposició cada vegada més enfrontats a Kosova

El panorama polític de Kosova cada vegada es va enrarint més. Les diferències, sobre temes crucials, entre el govern (format pel PDK i la LDK) i els partits opositors són cada vegada més importants i, sobretot, més irreconciliables.Aquesta setmana s’han viscut dos fets que palesen aquest enfrontament.

D’una banda, el Tribunal Constitucional, aquest 22 de setembre, va rebutjar la sol•llicitud que li van fer arrribar els partits opositors per tal que estudiés la constitucionalitat de l’esmena 24, que reforma la Constitució de Kosova per tal que pugui crear-se un tribunal especial que ha de jutjar els crims de guerra comesos per l’UÇK, durant la guerra de Kosova. Lògicament, els líders opositors han criticat molt durament aquesta decisió. De fet, ja fa temps que qüestionen la independència d’aquest organisme, que consideren senzillament com un element més de la màquina política dels partits en el govern. El partits opositors (Vetevendosje, Aliança per al Futur de Kosova i Iniciativa per Kosova) consideren que la decisió de crear aquest tribunal vulnera la sobirania del país. Per tant, segons ells, la reforma constitucional aprovada en el Parlament no és legal.

D’altra banda, en la sessió parlamentària d’ahir mateix, Isa Mustafa, cap del govern,quan exposava i defensava el projecte d’Associació de Municipis Serbis va ser interromput pel llançament d’ous per part d’un membre del principal partit opositor, Vetevendosje (Autodeterminació). El govern continua defensant que aquest acord no representa cap pèrdua de la sobirania del país, mentre que l’oposició defensa tot el contrari.

Més enllà de l’”anècdota”, el més simptomàtic és que les postures dels tres partits opositors i el govern estan cada vegada més allunyades.

En el següent post podreu llegir informació més detallada sobre el que significa aquest acord: https://balcaniablog.wordpress.com/2015/09/08/acord-per-a-la-creacio-de-lassociacio-de-municipis-serbis-a-kosova/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s