La Comissió Europea desvincula les demandes dels albanesos del sud de Sèrbia de la creació de l’Associació de Municipis Serbis de Kosova

La proposta de creació d’una Associació de Municipis Albanesos que es va fer pública ara fa deu dies, per representants de Presevo, Bujanovac i Medvedja, ha estat desautoritzada per la Comissió Europea.

Una portaveu de la Comissió, Maja Kocijancic, va desvincular del tot els acords sobre la creació d’una Associació de Municipis Serbis a Kosova de les demandes d’autonomia albaneses al sud de Sèrbia. Segons el que va comentar, l’acord entre Pristina i Belgrad respon a un procés de negociació llarg i difícil que té com a objectiu la normalització de les relacions entre tots dos països, i que l’acord esmentat respon a aquest procés. En canvi, segons la Comissió Europea, la qüestió de Presevo i Bujanovac és un afer estrictament intern de Sèrbia. En aquest sentit, Sèrbia, pel que fa a la qüestió albanesa, només té l’obligació de respectar i aplicar les disposicions del Consell d’Europa pel que a la protecció de les minories i la Carta Europea de llengües regionals i minoritàries.

D’aquesta manera, els moviments que estan fent els partits albanesos per tal d’aconseguir un cert grau d’autonomia sembla que no compten amb l’aval de els institucions europees, que opten per donar suport al govern serbi, que ha reaccionat frontalment contra aquesta proposta albanesa.

D’altra banda, també s’han fet públics els resultats de les eleccions locals que van tenir lloc a Medvedja, la tercera municipalitat amb més població albanesa del sud de Sèrbia. El governamental Partit Progressista Serbi (SNS) i els seus aliats (el Partit Socialista Serbi, SPS i el Partit dels Pensionistes, PUPS) van obtenir gairebé el 60% dels vots.

En segon lloc va quedar la llista albanesa del Partit Democràtic de Nagip Arifi, amb el 15% dels vots. Menys vots van obtenir els altres dos partits albanesos, el Moviment d’acció Democràtica i la Unió Democràtica dels Albanesos, que van aconseguir un 10% de sufragis; un grup d’independents “Per Gornja Jablanica”, el 13% i finalment l’opositor Partit Democràtic (DS) va obtenir amb prou feines el 3% dels vots.

Representants del Partit Progressista (que és un partit conservador) ja han manifestat la seva satisfacció pels resultats i han remarcat que demostren que Medvedja és un territori indiscutiblement serbi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s