La majoria dels serbis prefereix una aliança amb Rússia, més que la integració a la Unió Europea

Aquest mes de juliol passat, el rotatiu serbi Politika va fer pública una enquesta, els resultats de la qual reflecteixen la preferència de la població per una aliança amb Rússia.

Segons les dades de l’enquesta, només el 44% del enquestats vol la integració a la Unió Europea. És un percentatge bastant baix, tenint en compte, a més, que Sèrbia ja ha iniciat el procés de negociació per a aquesta integració, que hauria de culminar l’any 2019. Tot i això, les negociacions no han començat de manera seriosa, malgrat que Sèrbia ha fet passos que se li demanaven per avançar-hi, com el recent acord amb Kosova sobre l’Associació de Municipis Serbis.

D’altra banda, els partidaris de reforçar els lligams amb Rússia representen el 61%, una dada notòriament superior.

Més enllà de la tradicional sintonia entre tots dos estats, llevat del parèntesi iugoslau, hi ha alguns elements que poden ajudar a explicar aquesta preferència majoritària, com per exemple el suport de la UE i dels EUA a Kosova, que n’ha malmès molt la imatge.
També són innegables les pressions de la UE sobre Sèrbia pel que fa a les sancions amb Rússia. Altres països de la zona, com Montenegro o Bulgària sí que han aplicat sancions contra Rússia, cosa que ha fet que les relacions d’aquests dos estats amb Rússia empitjorin sensiblement. Una prova d’això és el conflicte d’aquests darrers dies sobre l’ús de l’espai aeri búlgar per part de l’aviació russa, o les acusacions i “amenaces” creuades entre les administracions montenegrina i russa.

De manera reiterada, tant Tomislav Nikolic, president del país, i Alexànder Vucic, cap de govern, han manifestat que no tenen cap intenció d’aplicar sancions contra Rússia ni d’allunyar-se’n. Tot i això, Sèrbia manté una postura de defensa de la integritat territorial d’Ucraïna.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s