Acord per a la creació de l’Associació de Municipis Serbis, a Kosova

El 25 d’agost, en una reunió que va tenir lloc a Brussel•les, sota la presidència de Federica Mogherini, entre els caps de govern de Sèrbia, Aleksander Vucic, i de Kosova, Isa Mustapha, es van arribar a quatre acords de gran transcendència. Aquests acords preveuen desenvolupar alguns punts del tractat que van signar l’abril de 2013 els governs de tots dos països, que va significar l’inici d’unes certes relacions i reconeixement, fins llavors inexistent.

Indubtablement, el punt de més rellevància política és el que fa referència a la creació de l’Associació de Municipis Serbis, conegut com a Zajednica. Aquesta Associació estarà formada per deu municipalitats (són unitats administratives més extenses que els nostres municipis i poden incloure diverses ciutats i pobles) amb majoria de població sèrbia. Estarà regida per una mena d’estatut, que s’haura de redactar entre ara i finals d’any, i tindrà competències sobre sanitat, educació, desenvolupament econòmic i planificació territorial. Una dada rellevant és que tindrà unes institucions clarament delimitades, amb un parlament, president, govern i bandera.

Evidentment, les interpretacions que es fan d’aquest acord són força divergents. D’una banda, el govern de Kosova en destaca el fet que la Zajednica actuarà d’acord amb el marc legislatiu kosovar i que, per tant, no s’escapça la sobirania del país. D’altra banda, l’oposició el critica molt durament perquè considera que pot representar un primer pas cap a la creació d’una entitat política separada i l’inici de la divisió de Kosova. Segons aquesta opinió, podria representar la creació d’una mena de República Serpska a Kosova, amb tot el que això comporta.

En aquest sentit, Vetevendosje (Autodeterminació), el principal partit opositor de Kosova, s’hi ha manifestat frontalment en contra, i ha iniciat tota una sèrie d’accions per denunciar-lo. Considera que representa la pèrdua de la sobirania en un 30% del territori del país, que la Zajednica serà Kosova només formalment, però no de manera efectiva. Una altra de les critiques que en fa és que aquesta nova institució no estarà al servei del país, sinó en contra dels interessos del país. A més, consideren molt perillós establir unes fronteres internes en base a criteris ètnics, quan en realitat, afirmen, Kosova és un estat multiètnic (en el territori de la Zajednica hi haurà pobles sencers poblats exclusivament per albanesos). Proposen com a alternativa, Vetevendosje, un pressupost especial per al desenvolupament de la zona nord del país, on es concentra la majoria de població sèrbia, per tal de pal•liar els problemes de l’àrea i per fer entendre que l’estat està interessat en el progrés d’aquest territori. A més, critiquen també que molts recursos natruals i energètics quedaran en poder d’aquesta nova institució, com per exemple les mines de Terpca. Una visió similar tenen els altre partits opositor presents en el parlament kosovar, com l’Aliança per al Futur de Kosova i Iniciativa per Kosova.

De fet, Vetevendosje ha organitzat diverses xerrades i concentracions en contra de l’acord, algunes de les quals han acabat amb enfrontaments amb la policia. A Vucitrn/Vushitri, per exemple, es van detenir quatre activistes que en feien campanya en contra.

Per la seva banda, el govern serbi destaca, precisament, el caràcter institucional de l’Associació, que pot permetre defensar millor els interessos de la comunitat sèrbia. Alhora li permet presentar-se davant les institucions europees com un govern dialogant i pragmàtic disposat a arribar acords amb el govern kosovar. Formalment no en reconeix la independència, però a la pràctica s’opta per una política de no-conflicte i col•laboració. Ahir mateix, el cap de govern serbi, Vucic, va demanar a les institucions europees que calia avançar en les negociacions per a la integració a la Unió Europea, i ho argumentava dient que Sèrbia estava fent els deures i complint els seus compromisos, amb aquest acord com a exemple.

En la mateixa línia s’han expressat alguns dels líders serbis de Kosova, com l’alcalde de Mitrrovica, Goran Rakic, que ja ha mostrat la seva satisfacció per l’acord. Tot i això no són pocs els serbis que consideren que la capacitat d’actuació de l’Associació serà “ridícula”, ja que no podrà legislar.

Els altres punts acordats fan referència a telecomunicacions (ara Kosova tindrà un prefix telefònic independent; es regula també la situació de les operadores de telefonia mòbil), a energia i a la reobertura del pas del pont de Mitrovica.

3 thoughts on “Acord per a la creació de l’Associació de Municipis Serbis, a Kosova

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s