Jos Oligarhia, Fora l’Oligarquia. Gran manifestació a Moldàvia contra el govern i la corrupció

Aquest diumenge, 6 de setembre, desenes de milers de manifestants s’han concentrat a la capital de Moldàvia, Chisinau. Segons algunes fonts, properes als organitzadors de les protestes, el nombre de manifestants pot acostar-se als cent mil, mentre que la policia l’ha xifrat entre trenta i quaranta mil persones.

L’objectiu d’aquesta manifestació és, segons els organitzadors, aconseguir la dimissió del president del país, Nicolae Timofti, i la celebració d’eleccions anticipades. El principal lema de la protesta és “Jos Oligarhia” (Fora l’Oligarquia). El detonant de les mobilitzacions ha estat el descobriment que el president del país està implicat en un important frau bancari, entorn de mil milions d’euros “desapareguts” ara fa uns mesos. L’escàndol era conegut, però el que ha indignat la població ha estat el fet que el principal responsable polític de l’estat hi estigui implicat.

Els manifestants han anunciat que no abandonaran la protesta fins que s’aconsegueixin dos objectius: la dimissió del president i eleccions anticipades. Insisteixen que volen fer fora els oligarques usurpadors del poder, i per això han anunciat que instal•laran tendes de campanya per fer una acampada indefinida fins que s’assoleixin aquests objectius.

El moviment que ha impulsat aquesta mobilització, probablement la més important des de la independència del país, porta per nom Dignitat i Veritat (Da), i compta amb el suport de diversos partits polítics des de l’extrema esquerra fins a la dreta.

Els organitzadors de l’acte han triat deu representants per tal de negociar amb el govern, i de moment ja s’han reunit amb el cap de govern Valeriu Strelet. El primer ministre s’ha compromès a crear un grup de treball per tal d’analitzar les demandes dels manifestants, però no s’ha compromès a res més.

Hi ha hagut alguns enfrontaments entre la policia i manifestants, arran dels quals una dona ha estat hospitalitzada. S’han practicat, també, set detencions. Entre els detinguts hi ha un dels líders del moviment Antifa, Grigore Petrenco.

El passat mes de juny va dimitir l’anterior govern en minoria, liderat per Chiril Gaburici, format pel Partit Demòcrata i pel Partit Liberal Demòcrata, tots dos proeuropeus. Aquest govern podia mantenir-se en el poder, curiosament, gràcies al suport extern del Partit Comunista. Va ser un govern que va sorprendre la majoria d’analistes, però va durar molt poc, amb prou feines tres mesos. El motiu que va provocar-ne la dimissió va ser el descobriment de la falsificació de la titulació del cap de govern.

Aquest mes de juliol, es va anunciar la formació d’un nou govern, format pel tres partits tradicionalment proeuropeus (Partit Demòcrata, Partit Liberal Demòcrata i Partit Liberal), que han controlat el poder des de l’any 2009.

Aquest nou escàndol, que afecta la principal institució política del país, posa greument en perill la credibilitat de l’estat, però pot obrir els ulls a la majoria de la població que pateix una situació de pobresa i unes nul•les expectatives de progrés.

One thought on “Jos Oligarhia, Fora l’Oligarquia. Gran manifestació a Moldàvia contra el govern i la corrupció

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s