La majoria dels romanesos és favorable a la reunificació amb Moldàvia

Segons una enquesta encarregada pel diari Adevarul, més de dos terços dels ciutadans romanesos són favorables a la reunificació de tots dos estats.

Aquest mes de juliol es van fer públics els resultats d’una enquesta feta a la ciutadania romanesa sobre una eventual reunificació amb Moldàvia. Fa poc temps, ja vam comentar els resultats d’una enquesta similar presentada a Moldàvia sobre aquest mateix tema. En el cas moldau, els resultats eren també majoritàriament favorables a aquesta possible reunificació, tot i que no eren aclaparadors i presentaven uns clars punts febles: només un 52% dels ciutadans hi era favorable.

En el cas de l’enquesta romanesa difosa aquest mes de juliol, els resultats són més contundents: més de dos terços hi són favorables. El percentatge de persones que responen afirmativament a la pregunta puja a la xifra del 67,9%, mentre que el 14,8% hi són contraris, i el 17,3% es mouen en la categoria del no saben/no contesten.

És evident que qualsevol enquesta pot induir les persones entrevistades a donar una resposta determinada. En aquest cas, la pregunta indubtablement conduïa cap a la resposta afirmativa. En concret, el que es preguntava als ciutadans era si estarien d’acord a la unificació del país amb Moldàvia l’any 2018, centenari de la Gran Unió, és a dir de la unificació de Transsilvània, Bessaràbia i Bucovina amb el regne antic, conformat per Moldàvia i Valàquia (units des de 1859). Evidentment una pregunta d’aquest tipus incita a la resposta afirmativa. Això fins i tot ho va corroborar Darie Cristea, director general d’Inscop, la institució que ha elaborat l’enquesta. Per tant, les dades que se’n desprenen s’han de prendre amb certa precaució.

Altres dades que apareixen en l’estudi, que és més ampli, és que el 67,8% dels romanesos consideren que els ciutadans moldaus haurien de tenir més facilitats per obtenir la nacionalitat romanesa. A més, el 29,6 % dels enquestats opina que Romania hauria de fer més per facilitar la incorporació de Moldàvia a la Unió Europea.

L’enquesta va ser encarregada pel diari Adevarul i es va fer durant els primers dies del mes de juliol. Adevarul va ser durant els anys noranta el diari de més prestigi a Romania, ja que practicava un periodisme més rigorós que d’altres mitjans de l’època i era relativament independent. En els darrers anys, però, ha anat adoptant una línia més sensacionalista. Ideològicament se’l considera d’esquerres, en el sentit que és proper als socialdemòcrates, fortament nacionalista i antimonàrquic.

En el següent enllaç podreu consultar els resultats de l’enquesta:

http://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2015/07/INSCOP-07.2015-Republica-Moldova.pdf

En el següent enllaç podeu consultar l’entrada que vam elaborar sobre els resultats de l’enquesta feta sobre el mateix tema a Moldàvia:
https://balcaniablog.wordpress.com/2015/04/19/enquesta-sobre-la-reunificacio-de-moldavia-i-romania/

One thought on “La majoria dels romanesos és favorable a la reunificació amb Moldàvia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s