Sighișoara, ciutat medieval transsilvana, Patrimoni de la Humanitat

Sighișoara és una de les ciutats de Transsilvània més boniques i interessants. El seu nom en hongarès és Segesvár i en alemany Schassburg. Està situada a la província de Mures, i hi passa el riu Tarnava, que li dóna un aire molt característic. Té una mica més de trenta mil habitants i és una de les principals destinacions turístiques de Romania, de manera totalment justificada. El seu centre històric fortificat ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat, per la UNESCO, ja que és un dels més bells i més ben conservats de tota aquesta zona.

Els orígens de la ciutat es remunten vuit segles i mig enrere. A partir del segle XIII van arribar a la regió poblacions saxones (germàniques), alentades per les autoritats hongareses que controlaven el territori, amb l’objectiu de protegir-lo de les incursions de pobles esteparis, com els tàrtars. Aquestes persones es van dedicar bàsicament al comerç i a l’artesania , tot i que també n’hi hagué que treballaren a les mines. Com que era una terra fronterera, i els atacs eren continus, es va fortificar la ciutat. De fet, el primer document on surt esmentada la població data de de l’any 1298, amb el nom en llatí de Castrum Sex.

Cap a mitjan segle XIV, els reis hongaresos (als quals pertanyia llavors aquest territori) van concedir una sèrie de privilegis a aquesta ciutat, donada la seva gran importància estratègica, ja que era una autèntica cruïlla entre el món balcànic i el món centreeuropeu.

Un altre dels fets que li donen rellevància és el fet que va ser refugi del noble valac Vlad Tepes (conegut popularment com a Dràcula) a mitjan segle XV, entre 1456 i 1462. Aquest esdeveniment posa de relleu la gran importància que va adquirir, que es va incrementar més encara durant els segles XV i XVI. És llavors quan per primera vegada és utilitzat el nom romanès de la ciutat. Segons les dades que es tenen, Sighisoara era una autèntica ciutat multiétnica on vivien saxons (alemanys), hongaresos i romanesos.
Durant els segles XVII i XVIII tot Transsilvània es va convertir en escenari de lluites entre hongaresos, austríacs, otomans i polonesos.

Després de la Primera Guerra Mundial, Transsilvània va passar a formar part de Romania. Després de la Segona Guerra Mundial, la immensa majoria dels alemanys de la ciutat van abandonar-la, ja que molts havien col•laborat activament amb el Tercer Reich. Amb la caiguda de Ceaucescu va haver-hi encara un nou èxode. A hores d’ara, el nombre d’alemanys que hi viuen és molt exigu.

La muralla que envolta la ciutat està força ben conservada i hi ha una colla de torres que val la pena de visitar, la més espectacular de les quals és la coneguda com a Torre del Rellotge (al centre de la ciutat), construïda durant el segle XIV, tot i que reformada unes quantes vegades fins al segle XVI.

També és molt interessant l’església del monestir dels Dominics, construït a finals del segle XIII. Durant els anys de la Reforma protestant, l’església es convertí en un temple luterà. Actualment, l’únic que queda d’aquest conjunt és l’església.

Uns altres monuments que valen molt la pena són l’església del Turó, també luterana, no gaire lluny de la Torre del Rellotge, la casa on es va hostatjar Vlad Tepes o les torres que hi ha en tot el recorregut de la muralla, com la del Sastre, la del Carnisser…, la catedral ortodoxa, l’església catòlica de Sant Josep o un palau d’estil venecià. Com sempre, però, el millor és deixar-se perdre pels carrerons de la ciutat.

En els següents enllaços podreu trobar més informació sobre la ciutat:

Oficina de Turisme: http://romaniatourism.com/sighisoara.html
Unesco: http://whc.unesco.org/en/list/902

En els següents enllaços podreu veure imatges de la ciutat, que valen molt la pena.

DESCOPERA ROMANIA -SIGHISOARA

SIGHISOARA – TRANSYLVANIA, ROMANIA

One thought on “Sighișoara, ciutat medieval transsilvana, Patrimoni de la Humanitat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s