L’Assemblea de la Serpska aprova el referèndum contra l’Alt Representant

A principis de juliol, el President de la República Serpska (una de les dues entitats que conformen Bòsnia i Hercegovina), Milorad Dodik, va anunciar que l’Assemblea d’aquest territori discutiria i aprovaria la convocatòria d’un referèndum per rebutjar l’autoritat de l’Alt Representant de Bòsnia i Hercegovina en el territori de la Serpska.

La setmana passada, l’Assemblea de la Serpska va decidir aprovar la celebració d’aquest referèndum, i que tingués lloc en un termini màxim de sis mesos. Després de dos dies de debat, 41 diputats van votar a favor de la proposta, 31 es van abstenir i cap no hi va votar en contra. Els diputats de la coalició Pàtria, que agrupa partits opositors i de les minories, van decidir marxar abans de la votació, ja que no volien participar en un acte que consideraven una provocació.

L’oposició, liderada pel Partit Democràtic Serbi (SDS), que es va abstenir va manifestar el seu disgust amb l’acutació de l’Alt Represnetnat, però van considerar que la proposta d eDodik només pretenia manipular l’opinió pública i aconseguir rèdits polítics personals. Dodik, per la seva banda, va considerar que el dia de la votació era un dia històric, en què es recuperava la dignitat del poble serbi.

La pregunta que se sotmetrà a votació popular serà la següent : « Accepta les lleis i sentències imposades per l’Alt Representant, particularment les que tenen origen en el Tribunal que en depèn i el fiscal cap, i que les decisions d’aquestes institucions s’apliquin en el territori de la Répública Serpska? »

L’Alt Representant de Bòsnia i Hercegovina és el cap executiu de la presència internacional al país. Aquesta figura va ser creada arran dels Acords de Dayton, de l’any 1995 (que posaven punt i final a la guerra de Bòsnia) i és triat per un Consell on hi ha representants de diversos estats, entre els quals hi ha els Estats Units, Rússia, França, Alemanya, Gran Bretanya, Canadà, Japó, Itàlia i l’Organització de Cooperació Islàmica. Pot actuar, cosa que ha fet diverses vegades, al marge dels parlaments del país. En aquests moments n’ostenta el càrrec Valentin Inzko.

Les reaccions a l’anunci d’aquesta convocatoria no s’han fet esperar. Una de les més esperades era la del primer ministre serbi, Aleksandr Vucic. Segons les declaracions que ha fet a la premsa, respecta la decisió que ha pres l’Assemblea i no pensa interferir en els afers interns de la Serpska. Tot i això també ha afirmat que ell, particularment, seria partidari de no convocar el referèndum.

L’ambaixador dels Estats Units a Sarajevo ha estat molt més contundent. Segons ell, aquesta decisió implica una violació dels acords de Pau de Dayton i posa en risc l’esabilitat del país. També ha afirmat que el govern dels EUA pensarà quina és la resposta més adequada a aquesta provocació, tal com ha qualificat aquesta convocatòria.

Lògicament, Valentin Inzko, l’Alt Representant, també ha desqualificat la decisió, en uns termes molt similars.

Segons Dodik, els motius per impulsar aquest referndum són diversos, però sobretot en critica la parcialitat. Moltes sentències i lleis són imposades per l’Alt Representant i no són constitucionals. Argumenta que aquesta institució persegueix sobretot soldats i oficials serbis, mentre que, d’altra banda, deixa en llibertat criminals amb proves evidents que els inculpen, particularment en crims on els serbis són les víctimes. Per tant, segons Dodik, és una institució totalment partidista i antisèrbia.

2 thoughts on “L’Assemblea de la Serpska aprova el referèndum contra l’Alt Representant

 1. britishsteel87 29 Juliol 2015 / 7:07 AM

  Un representant deslligat de la voluntat del propi país i que pugui passar per sobre de determinada legislació o institucions del país em sembla un càncer per a la democràcia. Tant a Bòsnia com a qualsevol altre país. És en aquests casos on hi ha més pèrdua de sobirania nacional.

  • Josep Dorca 29 Juliol 2015 / 1:29 PM

   Tens raó en el que dius. De tota manera, penso que el problema és més global i que el vertiable desastre és Dayton, que consagra una país amb una sobirania molt limitada, que beneeix les neteges ètniques -amb centenars de milers de persones que no han pogut tornar a les seves llars- i les legitima, que crea un apartheid institucional… Sobre aquestes bases és molt difícil construir res de veritablement democràtic.

   També és veritat que parlar des de fora de vegades ens és molt fàcil i que solucionar els problemes concrets de vegades obliga a difícils i estranys equilibris. És una llàstima, però a Bòsnia la guerra es va solucionar d’una d eles pitjors maneres possibles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s