Els gagaüsos de Bulgària

Els gagaüsos són un poble d’arrel turca establerts en diferents països balcànics. La majoria dels gagaüsos viuen al territori conegut amb el nom de Gagaúsia, territori autònom a la República de Moldàvia. Ara bé, no tots els gagaüsos viuen en aquesta zona autònoma, que, a més, està dividida en diferents enclaus. En el Gagauz-Yeri, nom amb què és conegut aquest territori autònom, el gagaús és llengua oficial, junt amb el romanès i el rus.

Una altra part dels gagaüsos viuen en zones de Moldàvia que no formen part d’aquesta autonomia. També n’hi ha que viuen fora, en altres estats, com a Ucraïna, a Budjak, a la província d’Odessa, a Romania (a la Dobrudja) i a Bulgària, entorn de la ciutat de Varna, al nord-est del país. Encara més lluny, se’n pot trobar algun enclau a l’Àsia Central, al Kazakhstan, a l’Uzbekistan, al Kirguizistan i a Kabardino-Balkària, al Caucas.

Hi ha diverses teories sobre el seu origen. Segons alguns autors, cal trobar-lo en les tribus ogúzides que durant el segle XIII van arribar als Balcans, a l’acutal Bulgària, des d’on una bona part es va traslladar fins a Bessaràbia, actual Moldàvia, durant els segles XVIII i XIX.

Una de les principals peculiaritats d’aquest poble és la religió: són turcs cristianitzats, ortodoxos. A Bulgària en concret es concentren en tres zones: entre Vlchidol i Varna, als voltants de Kavarna (a la costa del Mar Negre) i a la zona de Topolovgrad (al sud del país, prop de la frontera amb Turquia). En aquests moments, és difícil donar un nombre exacte de persones de nacionalitat gagaüsa, però probablement no superen, en el millor dels casos, els deu mil.

A Bulgària, durant el període “socialista”, els gagaüsos no van ser reconeguts com a minoria i, per tant, van ser sempre comptabilitzats com a búlgars. A més, la seva llengua no s’estudiava a l’escola ni tenia cap mena de reconeixement oficial. Tot això va fer que la transmissió intergeneracional de la llengua es perdés. Per aquest motiu, avui en dia molts gagaüsos desconeixen la llengua. És una minoria, doncs, en avançat procés d’assimilació. Es calcula que el nombre de parlants de gagaús, en aquests moments, no supera els mil cinc-cents, encara que d’altres autors n’augmenten la xifra de manera notable.

Una altra dada a tenir en compte és la diferenciació dialectal important entre els gagaüsos de Bulgària, Romania i els de Moldàvia, que de vegades en fa difícil la intercomprensió.

Tot i això, a partir dels anys noranta la seva situació legal a Bulgària i el seu reconeixement va millorar relativament, de manera que s’ha recuperat certa consciència, que ha fet, per exemple, que s’hagin restablert vincles amb els gagaüsos de Moldàvia.

Sobre els gagaüsos de Moldàvia:

https://balcaniablog.wordpress.com/2015/04/01/gagausia-pot-exercir-el-dret-a-lautodeterminacio/

https://balcaniablog.wordpress.com/2014/02/02/avui-2-de-febrer-referendum-dindependencia-a-gagausia/

Podeu llegir una interessant entrevista a Vasily Selemet, pope de l’església ortodoxa gagaüsa en el següent enllaç:

http://www.balcanicaucaso.org/aree/Bulgaria/Gagauzi-in-Bulgaria-minoranza-invisibile-105931

2 thoughts on “Els gagaüsos de Bulgària

  1. pulpeiro 13 Setembre 2016 / 10:59 PM

    Moitas grazas polo artigo!. Los gaugazos búlgaros también sufrieron los procesos de asimilación forzada, racismo institucional o expulsión como sus primos turcos o al ser ortodoxos los búlgaros no los ven como una amenaza?

    • Josep Dorca 14 Setembre 2016 / 5:07 PM

      Gràcies! En realitat, el més habitual ha estat ignorar-los com a comunitat, no reconeixe’ls i, alhora, dur a terme polítiques d’assimiliació forçada. També és veritat que mai no s’ha arribat a la mateixa virulència que amb els turcs, res comparable amb els fets de la dècada dels vuitanta, però probablement el nombre reduït de membres d’aquesta comunitat sempre deu haver fet pensar que mesures d’aquest tipus no calien.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s